Mat

Veckans mat: Vispad pannacotta, smultron och rostad vitchoklad

En somrig dessert med toner av blomsteräng och barndomsminnen

När jag gick i tredje klass höll min skolpräst sommaravslutningstalet.

Ett ord som fastnade och som jag bär med mig än idag 30 år senare var följande: “När ni är ute, leker, äter glass och plockar smultron, då kan ni tänka på er nästa genom att spara ett smultron till den som kommer efter er så den personen också får ta del av sommaren.”

Veckans mat: Vispad pannacotta med
smultron och rostad vitchoklad

Jag tycker att det var så fint sagt. Och orden passar in än idag när vi kan bevittna om hur barn plågas över den kommande ledigheten där alkohol, misshandel, och fattigdom kommer att vara en självklarhet i deras vardag.

Vi kan inte rädda en hel värld, men vi kan förändra den tillsammans genom att se varje människa med kärleksfulla ögon som Jesus gjorde.

Denna dessert är en tolkning av ditt fina tal, Larsa.

---

Pannacotta

Veckans mat: Vispad pannacotta med
smultron och rostad vitchoklad

Ingredienser

  • 5 dl vispgrädde
  • 1/2 dl svensk honung
  • 2 1/2 gelatinblad
  • 1/2 vaniljstång

Tillagning

  1. Lägg gelatinet i kallt vatten.
  2. Dela och skrapa ur vaniljstången, blanda den med grädden och koka upp under omrörning.
  3. Låt gräddblandningen stå och svalna i ca 15 min.
  4. Tillsätt honungen och rör den tills det löst sig.
  5. Sila vätskan och ställ svalt i 4 h.
  6. Vispa pannacottan tills du får en fast och krämig konsistens. Nu kan du välja att fylla glas med pannacottan eller göra fina ägg. Om du ska göra ägg bör pannacottan stå i kylen en timme innan du arbetar med pannacottan.

---

---

Rostad vitchoklad

Ingredienser

  • 100 g vitchoklad

Tillagning

  1. Värm ugnen till 175° C.
  2. Hacka eller riv chokladen och strö ut den på bakplåtspapper.
  3. Grädda i 8-10 min. Ha lite koll, chokladen ska bli gyllenbrun inte bränd.
  4. Låt chokladen svalna och hacka upp den i småbitar.

---

---


Garnityr

  • 2 dl smultron
  • Rostad vitchoklad
  • Citronmeliss eller annat grönt

---

Veckans mat: Vispad pannacotta med
smultron och rostad vitchoklad
Fler artiklar för dig