Mat

Veckans mat: Rårörd vinbärsdricka

Smygstarta hösten med rårörd vinbärsdricka - perfekt för varma sensommardagar eller att frysa in.

Jag tackar Gud för alla sommaraktiviteter som kyrkliga samfund har arrangerat denna sommar. Det har gett möjlighet för tusentals utsatta barn runt om i vårt avlånga land att få ett värdigt sommarlov med många kärleksfulla minnen att bevara till skolstarten.

Att få vara barn idag är tyvärr den svåraste utmaning många möter. Ändå är en trygg och kärleksfull barndom så viktig för att våra barn ska kunna utvecklas och få en stabil grund för att klara av vuxenlivets alla utmaningar.

I vår frys ligger påsar fulla med hemkokt saft. Saften har jag och mina barn gjort tillsammans. Den bjuder vi grannbarnen på som leker på uteplatsen i sommarvärmen.

Stoltheten och glädjen över att kunna få bjuda på något man själv har varit med och gjort syns så väl i ögonen hos vår dotter. Det blir ett kärleksfullt minne som hon kommer att bära med sig länge. Nu vill vi dela med oss av det till er.

Lycka till!

Dagens matinspiratör Daniel Norqvist tipsar om ett enkelt recept på rårörd saft, som går att frysa in och ta fram i höst.

Rårörd vinbärsdricka

Ingredienser:

  • 2 l röda vinbär
  • 3 st citroner- ekologiska
  • 2,5 l vatten- kallt
  • 1 1/2 kg rör- eller strösocker- ekologiskt

Tillagning:

  • Rensa och skölj bären noga. Stänglarna kan vara kvar.
  • Mosa bären med en potatisstomp eller liknande.
Dagens matinspiratör Daniel Norqvist tipsar om ett enkelt recept på rårörd saft, som går att frysa in och ta fram i höst.
  • Pressa saften ur 2 av citronerna och skiva den tredje.
  • Blanda vatten med citronsaften och den skivade citronen och häll över de mosade bären.
  • Låt stå svalt i 2 dagar.
  • Sila sedan massan, tillsätt sockret under omrörning.

---

Tips!

Eftersom drycken inte innehåller konserveringsmedel i så rekommenderar jag att frysa den. Vill du så går det att tillsätta 45 g citronsyra för längre hållbarhet.

Vill du ha mer citronarom och bitterhet så river du skalen på alla tre citronerna och tillsätter det med citronsaften och låter de skalade och pressade citronhalvorna ligga med i blandningen.

Servera det hela med mycket is och mynta. Smaklig spis 😋

Dagens matinspiratör Daniel Norqvist tipsar om ett enkelt recept på rårörd saft, som går att frysa in och ta fram i höst.

---

Fler artiklar för dig