Mat

Veckans mat: Mjuk mandelkaka med vispad mascarpone, nektarinsallad och oreganoblommor

Daniel Norqvist: Låt gästen själv plocka blad och blommor och fördela över sin kakbit.

När jag bjuder på något så tycker jag att det är lite festligt om gästen blir involverad i ett moment under själva sittningen.

I det här fallet har jag valt att garnera med hela blomstänglar, där gästen får plocka blad och blommor och fördela det över sin kakbit. Det uppstår något i den stunden och samtalet kan ta helt ny vändning. Den fysiska delaktigheten väver oss närmare varandra.

Sensommar är verkligen en tid som sammanfattar sommaren som varit. Förhoppningsvis kan vi frossa i frukter och bär. Min smaktolkning av årets sensommar fick bli kombinationen nektarin, mandel och oregano. Jag lovar dig, du kommer inte bli besviken.

Lycka till!

Mjuk mandelkaka

Ingredienser:

  • 200 g mandelmjöl
  • 2 dl socker
  • 4 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 200 g smör, rumstempererat
  • 1 st bittermandel, riven
  • 1 st citron, zest

Tillagning:

  • Värm ugnen till 175°C. Smörj en rund kakform och strö den med mandelmjöl.
  • Vispa smör, socker, vaniljsocker och zest. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. När smeten är homogen vispar du ned mandelmjölet. Fyll formen och grädda 25-30 min. Låt kakan svalna innan du lägger upp den.
DiakonDaniels mat vecka 35.

Nektarinsallad

Ingredienser:

  • 4 st nektariner
  • 2 msk svensk honung
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron, saften

Tillagning:

  • Dela nektarinerna på mitten och tag ut kärnan. Skär dem sedan i mindre bitar. Blanda nektarinerna med resterande ingredienser och låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Innan du lägger salladen på kakan, låt den få rinna av i ett durkslag. Juicen som blir över kan du dricka upp. Den är magiskt god!
DiakonDaniels mat vecka 35.

Vispad mascarpone

Ingredienser:

  • 250 g mascarpone
  • 2 dl grädde
  • 1 msk svensk honung

Tillagning:

  • Vispa alla ingredienserna till en fast och fluffig konsistens.

---

DiakonDaniels mat vecka 35.

Montering av kakan

  • Lägg kakan på ett fat som du vill servera ifrån.
  • Bred försiktigt ut mascarponen och toppa med nektarinsalladen.
  • Garnera med oreganoblommor. Får du inte tag på oreganoblommor kan du ta oreganoblad.

---

Fler artiklar för dig