När jag bjuder på något så tycker jag att det är lite festligt om gästen blir involverad i ett moment under själva sittningen.
I det här fallet har jag valt att garnera med hela blomstänglar, där gästen får plocka blad och blommor och fördela det över sin kakbit. Det uppstår något i den stunden och samtalet kan ta helt ny vändning. Den fysiska delaktigheten väver oss närmare varandra.
Sensommar är verkligen en tid som sammanfattar sommaren som varit. Förhoppningsvis kan vi frossa i frukter och bär. Min smaktolkning av årets sensommar fick bli kombinationen nektarin, mandel och oregano. Jag lovar dig, du kommer inte bli besviken.
Lycka till!
Mjuk mandelkaka
Ingredienser:
- 200 g mandelmjöl
- 2 dl socker
- 4 ägg
- 1 tsk vaniljsocker
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 st bittermandel, riven
- 1 st citron, zest
Tillagning:
- Värm ugnen till 175°C. Smörj en rund kakform och strö den med mandelmjöl.
- Vispa smör, socker, vaniljsocker och zest. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. När smeten är homogen vispar du ned mandelmjölet. Fyll formen och grädda 25-30 min. Låt kakan svalna innan du lägger upp den.
Nektarinsallad
Ingredienser:
- 4 st nektariner
- 2 msk svensk honung
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st citron, saften
Tillagning:
- Dela nektarinerna på mitten och tag ut kärnan. Skär dem sedan i mindre bitar. Blanda nektarinerna med resterande ingredienser och låt stå i rumstemperatur i ca 2 timmar. Innan du lägger salladen på kakan, låt den få rinna av i ett durkslag. Juicen som blir över kan du dricka upp. Den är magiskt god!
Vispad mascarpone
Ingredienser:
- 250 g mascarpone
- 2 dl grädde
- 1 msk svensk honung
Tillagning:
- Vispa alla ingredienserna till en fast och fluffig konsistens.
---
Montering av kakan
- Lägg kakan på ett fat som du vill servera ifrån.
- Bred försiktigt ut mascarponen och toppa med nektarinsalladen.
- Garnera med oreganoblommor. Får du inte tag på oreganoblommor kan du ta oreganoblad.
---