Mat

Veckans mat: Kornmjölspizza med picklad fänkål

Daniel Norqvist: Våga tänka nytt inom traditionens ramar

Något annorlunda och nytänkande till kräftorna?

Jag älskar traditioner. För mig är traditioner starkt kopplade till mat och gemenskap med nära och kära. Men i traditionen så gillar jag att variera mig i smaker och former.

Likaså är det med dem vi umgås med: att vi exempelvis bjuder in samma personer vid kristna högtider, men att de vi umgås med till jul kanske kommer att få en inbjudan till påsk istället och vice versa.

Nedan har jag tagit fram ett helt nytt recept på pizza där kornmjölet sätter en stark prägel. Jag skulle verkligen vilja rekommendera dig att prova det. Ett steg utanför det traditionella men ändå med traditionella smaker.

Lycka till!

Pizzadeg

Ingredienser:

  • 1 paket färsk jäst
  • 0,5 l vatten, 37°C
  • 2 tsk salt
  • 1/2 dl kallpressad rapsolja
  • 10 dl vetemjöl med hög proteinhalt
  • 2 dl kornmjöl
Daniel Norqvist recept vecka 36.

Tillagning:

  • Börja med att lägga en plåt i ugnen. Vrid upp så varmt det går.
  • Blanda jäst, vatten och olja.
  • Tillsätt 9 dl vetemjöl och kornmjölet och arbeta degen 10 min på mellanväxeln.
  • Låt degen jäsa i 30 min.
  • Mjöla ett bakbord med kornmjöl och gör sex små runda eller fyra stora pizzor eller en stor. Lägg dem på ett bakplåtspapper.
  • Se till så att kanterna får en liten upphöjning.

---

Degtips!

  • Vill du kalljäsa degen? Halvera jästen och ha kall degvätska. Degen behöver få 12 timmar på sig att jäsa.
  • Proteinerna i mjölet sväller under jäsning. Ta hellre lite mindre av vetemjölet och tillsätt det efter jäsning om degen är för lös.
  • När du bakar med mjöl finns det olika faktorer som spelar in på resultatet, liksom vilket mjöl du använder. I detta fall välj ett mjöl med hög proteinhalt. Fuktigheten i luften och dess färskhet kan påverka hur mycket vätska mjölet tar upp. Ju färskare mjöl desto bättre resultat.

---

Picklad fänkål

Ingredienser:

  • 1 medelstor fänkål
  • 1 dl ättika
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 1/2 tsk salt

Tillagning:

  • Skölj fänkålen och ta bort eventuell dill från den. Spara dillen till garnering.
  • Dela fänkålen på längden och skiva den mycket tunt på mandolin eller med en osthyvel.
  • Koka upp alla ingredienserna till lagen i en kastrull.
  • Häll lagen över fänkålen.


Syrad grönkål

Ingredienser:

  • 4 st grönkålsblad
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 2 msk kallpressad rapsolja
  • 1/2 tsk salt
  • Nymald svartpeppar
Daniel Norqvist recept vecka 36.

Tillagning:

  • Skölj och repa bladen från grönkålen.
  • Dela dem i mindre bitar och blanda dem med resterande ingredienser.
  • Knåda grönkålen lätt så att fibrerna mjukas upp.


Pizzafyllning

Ingredienser:

  • 1 pkt riven västerbottensost, 150 g
  • 3 dl crème fraiche, 32 procent
  • 1 tsk salt

Tillagning:

  • Blanda alla ingredienserna.


Garnityr

  • 1 kruka bladpersilja, plockade blad
  • 2 st schalottenlökar, tunt skivade
Daniel Norqvist recept vecka 36.

Montering och gräddning av pizzan

  • Bred ut ostmassan på pizzabottnen.
  • Lyft över pizzan på den varma plåten.
  • Baka av i mitten av ugnen på ca 275°C tills pizzan fått fin färg.
  • Låt pizzan svalna något innan du lägger ut den syrade grönkålen och picklade fänkålen.
  • Strö löken och persiljan över pizzan.
  • Mal några varv med svartpepparkvarnen det sista du gör innan servering.

Denna pizza går bra att äta som ensamrätt eller som tillbehör till kräftskivan. Lycka till!


Fler artiklar för dig