Första gången jag fick smaka kombinationen av ananas och svartpeppar var i mitten av 1990-talet då jag reste till Sri Lanka med min familj. Det var en magisk smakupplevelse där styrka, sötma och syra gifte sig utan att någon av de tre tog över.
Jag minns den resan väl, fast jag bara var 13 år.
I dag är jag 41 när jag äter just den kombinationen. Redan i dag kan jag se och höra vår dotter berätta minnen som hon får när hon äter en piggelin, eller känner doften av oljeblandad bensin. Det får hennes tankar att landa ett år tillbaka i tiden till sjöss.
Att återskapa minnen kan vara något helt fantastiskt där det lilla barnet inom oss vaknar till liv.
Vem vet vilka minnen som väcks till liv hos just dig om du provar denna dessert?
---
Karamelliserad ananas med svartpeppar lime, kokos och passionsfrukt, 4-6 portioner
Ingredienser:
- 1 färsk, mogen ananas
- 3 st passionsfrukter
- 3 st lime
- 100 g kokosflingor
- 4 msk råsocker
- 50 g smör
- 2 kvistar mynta
- Nymalen svartpeppar från kvarnen
Tillagning:
- Skär bort skalet från ananasen och dela den på längden i fyra delar.
- Skär bort mittendelen, som är träig i konsistensen. Du kan ändå äta den, så spara den om du vill.
- Dela ananasen i mindre portionsbitar om cirka 3x3 cm.
- Blanda de skurna bitarna med sockret.
- Smält smöret i en stekpanna och lägg ned ananasen.
- Stek ananasbitarna gyllenbruna på alla sidor.
- Lägg genast upp på assietter eller på ett uppläggningsfat. Låt även såsen som bildats i pannan följa med.
- Riv skalet från en lime över ananasen.
- Dela passionsfrukterna och fördela kärnorna över ananasen.
- Avsluta med att strö på kokosen, myntan och dra några varv med svartpepparkvarnen.
Servera med vaniljglass och delad lime som man själv får pressa på.
Smaklig spis!