Mat

Veckans mat: Norrländska blåbärskakor med kardemumma

Diakon-Daniel: Ett arv från Västerbotten som jag vill att mina barn ska få ta del av

För mig är dessa blåbärskakor ett kärt barndomsminne. Under höst- och vintertid bakades denna delikatess och så bjöds det med kokkaffe uppe i Västerbotten, ett arv som jag vill att mina barn ska få ta del av.

Men detta fika kommer också en förståelse av vad som komma skall, då vi i juli just plockade blåbär tillsammans för att ha för kommande höst och vinterdagar.

Arbete lönar sig men kanske inte alltid på en gång. Ibland kan man få vänta på att få se resultat av sitt arbete.

---

Norrländska blåbärskakor 12 st

Ingredienser till vetedeg:

  • 1/2 l mjölk, fingervarmt 37° C
  • 25 g färsk jäst
  • 1/2 msk kardemumma - grovmalen
  • 1/4 dl strösocker
  • 7 dl vetemjöl
  • 75 g smör - rumstempererat
Daniel Norqvist veckans mat vecka 38.

Ingredienser till fyllning:

  • 6 dl blåbär - frysta
  • 1/2 dl strösocker
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ägg- vispat
Daniel Norqvist veckans mat vecka 38.

Tillagning:

  • Börja med degen. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt kardemumma, socker, och mjölet. Spara 1 dl av mjölet till utbakningen. Blanda om till en fast deg. Du behöver inte använda bakmaskinen då denna deg inte ska bearbetas allt för mycket.
  • Klicka ner smöret och arbeta in den.
  • Låt degen jäsa 30 min. Under tiden, blanda ihop blåbären med potatismjölet och sockret.

Montering och gräddning:

  • Värm ugnen till 225°C.
  • Dela degen i 12 st bitar och forma dem runda.
  • Ta mjöl på fingertopparna och tryck ut kanterna så att du får en fördjupning i bullen. Det ska se ut som en pizzabotten, med höga kanter.
Daniel Norqvist veckans mat vecka 38.
  • Lägg bullarna glest på en plåt med bakplåtspapper.
  • Blanda blåbär, potatismjöl och sockret.
  • Fördela ut blåbären i bullarna och pensla kanterna med ägget.
  • Låt bullarna jäsa i 15 min.
  • Grädda i mitten av ugnen tills bullarna fått en gyllene färg.

Låt svalna och njut!

Daniel Norqvist veckans mat vecka 38.

---

Tips!

Dessa bullar passar perfekt som mellanmål eftersom sockerhalten är låg. Om du vill göra dem veganska, byt ut mejeriprodukterna, uteslut ägget och pensla de färdiggräddade bullarna med smält mjölkfritt smör efter gräddningen.

---

Fler artiklar för dig