Mat

Veckans mat: Smördegsbakade äpplen med rosmarin, honung och flädersabayonne

Diakon-Daniel: I denna dessert möts vår, sommar och höst i smakerna

Hur mycket är du beredd att offra för din bön? Genom barn får man upp ögonen för saker och ting som man kanske inte annars tänker på i vardagen.

Vår dotter har den senaste tiden bett en konkret bön till Gud. Hon vill ha snö. Och ja, vädret blir allt kallare och det innebär att mer kläder krävs för att vistas utomhus. Något som inte alltid är populärt hos barnen.

Vi har pratat runt matbordet om just vad bön kan innebära och vet du, efter det så åker både mössa och vantar på utan att ifrågasättas.

På tal om årstider så är detta en dessert där vår, sommar och höst möts i smakerna.

---

Smördegsbakade äpplen

Ingredienser:

  • 1 ark färsk smördeg, ca 280 g
  • 3 st äpplen

Tillagning:

  • Värm ugnen till 200° C.
  • Skölj och skiva äpplena, ca 2 cm tjocka.
  • Skär eller stansa ut kärnhuset från varje skiva.
Daniel Norqvist recept vecka39.
  • Skär smördegen i remsor, ca 2 cm breda.
  • Linda remsorna runt äppelskivorna, låt skarven vara nedåt.
  • Lägg dem på en plåt med smörpapper.
  • Grädda ca 20 min i mitten av ugnen.
Daniel Norqvist recept vecka39.

Sabayonne

Ingredienser:

  • 4 äggulor – vitorna kan sparas till nästa vecka
  • 1 dl koncentrerad fläderblomssaft
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1/2 citron, saften

Tillagning:

  • Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Obs! Undvik en tjockbottnad kastrull. Vispa ihop allt på medelhög värme.
  • Vispa hela tiden kraftigt tills sabayonnen blir tjock. Den får inte koka, då spricker den.

Garnityr:

  • 3 msk flytande honung
  • 1 kruka rosmarin, finskuren
Daniel Norqvist recept vecka39.

Montering:

  • Pensla de färdiggräddade äpplena med honung och strö över rosmarinen. Servera med sabayonne.
  • Servera på en gång.
Fler artiklar för dig