Mat

Veckans mat: Kryddad äppelmust med italiensk maräng

Diakon-Daniel: En liten varm höstmust som värmer själen medans kinderna blir frostnypta

Höst och vår är mina favoritårstider. Jag tror att det hela beror på att naturen och djurlivet tar fart på nytt. På våren vaknar marken till liv och på hösten sjunger tranorna in vintern med oskrivna sånger.

Jag älskar verkligen hösten. Denna årstid brukar jag söka extra mycket efter Gud, att få vara själv med honom likt en tyst retreat.

Varken ha eller ge begär från någon av oss, utan bara vara tillsammans. Det är som en varm dröm att få koppla bort allt vardagen annars fyller.

I år komponerade jag ihop en liten varm höstmust som värmer själen medans kinderna blir frostnypta. Som förälder får du inte tid. Du tar dig den.

Jag hoppas att du tar dig tid att både njuta av musten men även bli berörd av Guds ande till kropp och själ.


Kryddad äppelmust med italiensk maräng med lagerblad, citron, svartpeppar & grön kardemumma

Ingredienser (Räcker till sex glas):

  • 1 l äppelmust
  • 1/2 citron- skalet
  • 7 st gröna kardemummakärnor
  • 10 st svartpepparkorn
  • 4 st lagerblad
  • 2 msk svensk honung

Tillagning:

  • Sjud alltsammans i 5 min,
  • Låt stå och dra i 10 min
  • Sila sedan av.


Italiensk maräng

Ingredienser:

  • 2 st äggvitor
  • 1 dl strösocker
  • 1/4 dl vatten
  • 1/2 tsk vaniljsocker

Tillagning:

  • Blanda sockret och vattnet i en kastrull.
  • Sjud på svag värme.
Diakon-Daniels recept vecka 40.
  • Vispa äggvitorna till hårt skum.
  • När sockerlagen är 121° C häller du ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna under konstant vispning.
  • Vispa tills marängsmeten har svalnat. Fyll sedan upp i en spritspåse.

Montering:

  • Fyll glasen med äppelmusten.
  • Spritsa på marängen och bränn av den med en gasolbrännare.
Diakon-Daniels recept vecka 40.

---

Tillbehör:

Man kan servera lite lantchips till, och krydda upp dem lite extra med mald fänkål.

  • 200 g chips
  • 2 msk mald fänkål

---

Fler artiklar för dig