Mat

Smördegsruta med päron och ädelost

Diakon-Daniel: Har du inget eget fruktträd? Knacka på hos en granne och fråga om du får plocka lite.

I år har Sverige blivit rikligt välsignat med oerhörda mängder äpplen, päron och andra frukter och bär.

Musterier har satt stopp för inlämning av frukt och många låter sina träd vara utan att ta tillvara på skörden. Kvar på sina grenar får den oplockade skörden hänga tills frosten tar den.

Diakon-Daniels recept vecka 42.

Om du inte äger ett träd skulle jag vilja uppmuntra till att knacka på hos en granne som ännu inte tagit till vara på rikedomarna och fråga om du får ta hand om dennes frukt. Du kan ju inte få mer än ett nej.

Som jag har skrivit innan och skriver igen – vem vet, kanske en ny vänskap kan uppstå, och en dag får du ta med personen till din hemförsamling.

Här kommer ett tips på vad du kan göra med päronen du får tag på, om de så kommer från din granne eller en livsmedelsbutik.

Lycka till!


Smördegsruta med päron och ädelost, timjan, honung och valnötter

Ingredienser:

  • 1 st smördeg, färsk 280 g
  • 3 st päron (lite beroende päronets storlek kan det behövas fler)
  • 1 citron, saften
  • 2 msk honung
  • 140 g ädelost
  • 150 g valnötter, grovt hackade
  • 1 kruka timjan

Topping:

  • Flytande honung, gärna timjanhonung

Tillagning:

  • Blanda citronsaft och honung.
  • Skiva päronen tunt på mandolin och lägg dem i saften.
Diakon-Daniels recept vecka 42.
  • Rulla ut smördegen på ett smörpapper.
  • Sila bort saften från päronen och fördela dem på smördegen.
  • Grädda smördegen i mitten av ugnen cirka 20 min i 200°C.
  • Smula över ädelosten, ringla över honungen och strö ut valnötterna.
  • Avsluta med att plocka timjan över det hela.
  • Skär i små rutor och servera som tilltugg eller förrätt. Mer höstligt kan det inte bli.

Lycka till!

Diakon-Daniels recept vecka 42.
Fler artiklar för dig