Dagens mat

Veckans recept: Apelsinmarmelad på tre ingredienser

Diakon-Daniel: En väldigt enkel marmelad

Vi har valt att sätta barnperspektiv på det mesta som vi gör i vardagen, alltifrån restaurangbesök till marknader och museum. Det är för att våra barn ska få och ta en naturlig plats där de känner sig sedda, hörda och bekräftade.

I veckan som varit gick vi på begravning, då en kär vän till oss gått vidare alldeles för tidigt.

Att prata om sorg med barn är viktigt. Att låta barnen prata utifrån vad de tycker är viktigt utan att man lägger in sina egna värderingar. Barnens sorg kan vara svartvit. I ena stunden kan de vara ihopkrupna, gråtandes, till nästa stund dansande över golvet sjungandes på ”ja må hon leva”.

Något som är viktigt vid sorg är att man är tillsammans, att som vuxen alltid finnas där. Att göra något tillsammans med barnen kan bidra till en påbyggnad av tillit i relationen. Vi gjorde en väldigt enkel apelsinmarmelad med tre ingredienser. När du smakar på den kan jag lova att du hamnar vid en blommande apelsinlund någonstans nere i Medelhavet där salta havsvindar lekfullt omfamnar dig.

I dessa dagar, kom ihåg att ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det.

Apelsinmarmelad

Ingredienser:

  • 1 kg apelsiner – ekologiska
  • 1 kg socker – ekologiskt
  • 1 st vaniljstång – ekologisk
Diakon-Daniels mat vecka 44.

Tillagning:

  • Tvätta apelsinerna.
  • Skiva och skär apelsinerna i tärningar om i 1x1 cm.
  • Om det finns kärnor i frukten, pilla bort dem.
  • Lägg frukten i en kastrull eller bunke. Tillsätt sockret.
  • Dela vaniljstången och skrapa ur käorna, tillrätt vaniljen till apelsinerna.
  • Rör om och låt stå i 8–12/h. Rör lite då och då, så att sockret löser sig.
  • Värm upp fruktmassan på spisen, på svag värme. När den kokat upp skummar du av den.
  • Låt massan koka till 110° C.
  • Fyll marmeladen i väl rengjorda glasburkar. Fyll ända upp till kanten och skruva på locket.
  • Vänd burkarna upp och ner och låt dem svalna så.
  • Oöppnade burkar håller i ca 6 månader.

---

Tips!

  • Att sterilisera burkar gör du enklast i ugnen. Sätt ugnen på 100° C. Diska ur burkarna väl och fyll en plåt med vatten, ca 1/5 av plåten. Ställ burkarna upp och ner och lägg i kocken. Värm dem ca 15 min i mitten av ugnen.

Sylt i stället?

  • Vill du koka apelsinsylt i stället minskar du sockermängden till 600 g. Sylten är klar när termometern visar 106° C. Supergott som tårtfyllning och till mörka chokladdesserter.

---

Fler artiklar för dig