Dagens mat

Veckans recept: Vegetarisk Jansson med ansjoviskryddor

Diakon-Daniel: En fiskfri rätt som inkluderar alla

Glad novent!

Närmare i smak, utseende och konsistens kan du inte komma en Jansson med ansjovis.

Vi går mot advent och jul och jag lutar mig helt och hållet mot det nya ordet novent som måltidsforskaren och docenten Richard Tellström gav mig kunskap om i sitt vinterprogram i P1. Därför vill jag passa på att redan nu och kommande veckor ge några nytänk och inspirerande recept inför julen.

Jag har valt att göra en fiskfri Jansson. Anledningen till det är att alla ska bli inkluderade i advent och julens måltider, både den gravida, fiskallergikern och vegetarianen. Det jag tidigare har förlöjligat mig över förstår jag nu egentligen handlar om den kärleksfulla omtanken att alla ska bli inkluderade i gemenskapen.

Denna okunskap är något som jag skäms en smula över i dag. Men förståelsen har samtidigt givit mig en ödmjukare insikt i att ta reda på varför det exempelvis finns vegetarisk bacon eller tofu inlagd i sillkryddad lag.

Jag hoppas att du vågar prova denna nytänkta anrättning som omfamnar en av våra största och varma huvudpersoner på smörgås-, jul-, påsk- och midsommarbordet.

Diakon-Daniels recept vecka 45.

---

Vegetarisk Jansson med ansjoviskryddor

Ingredienser för 4 portioner

  • 1 kg fast potatis, skalad
  • 4 dl grädde 40 %
  • 4 st lagerblad, smulade
  • 5 st svartpepparkorn
  • 2 tsk salt
  • 4 st gula lökar
  • 50 g smör
  • 3 tsk ättika 12 %
  • 1 1/2 msk socker
  • 1 krm ingefära, mald
  • 2 krm kryddpeppar, mald
  • 1 krm nejlika, mald
  • 1/2 tsk muskot, riven
  • 3 krm kanel, mald

---

Tillagning

  1. Koka upp grädden, lagerblad, svartpeppar och 1 tsk salt. Låt det stå ca 30 min.
  2. Skiva potatisen ca 1 cm och strimla den i ca 1 cm stavar.
  3. Skala och skiva löken tunt.
  4. Bryn smöret i en panna och stek löken mjuk.
  5. Tillsätt socker, resterande salt, ättika, ingefära, kryddpeppar, nejlika, muskot och kanel.
  6. Låt det hela fräsa med en liten stund.
  7. Smörj en ugnssäker form.
  8. Varva potatis och lök och sila sedan över gräddblandningen.
  9. Grädda i mitten av ugnen på 175° C ca 45-60 min.
  10. Låt frestelsen svalna något innan du serverar den.

Lycka till!

Diakon-Daniels recept vecka 45.

---

Tips!

  • Byt ut mejeriprodukterna mot mjölkfria och du får då en god vegansk Jansson.

---

Fler artiklar för dig