Dagens mat

Veckans recept: Salt smörkola med västerbottensost och enbär

Diakon-Daniel: Denna kola är en tolkning av Västerbotten, dit jag och min familj snart flyttar.

“Vinden blåser vart den vill, och du hör den blåsa, men du vet inte varifrån den kommer eller vart den far. Så är det med var och en som har fötts av anden.” Joh 3:8

Denna kola är en tolkning av Västerbotten. Enbären påminner om kolmilornas tjärdoftande rök. Sältan från fäbodarnas nytjärnade smör, syran från myrarnas rödgula guld och ostens karaktäristiska smak för tankarna till ett hårt och ovärderligt jordbruksarbete.

Vi har bestämt oss för att gå i tro. Inom en snar framtid kommer jag och min familj att flytta till Västerbotten och vi har lagt våra liv helt och hållet i Guds händer. Ingen av oss har jobb men vi litar på att Gud kommer att öppna upp en ny dörr och stänga den gamla.

Allt vi har fått uppleva i Uppsala får bli till lärdom och livserfarenhet. Vi vänder blad och skriver ett nytt kapitel tillsammans med Gud. Det är en utmaning, men samtidigt är det spännande och vi ser hur Gud lägger pusselbit efter pusselbit.

Det har blivit en sammansvetsning i vårt äktenskap också, att tillsammans helt och hållet ta ett steg bort, men hem.

Daniel Norqvists recept vecka 46.

---

Salt smörkola med västerbottensost och enbär

Ingredienser:

  • 4 1/2 dl grädde, 40 %
  • 150 g extra saltat smör
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 2 dl brunt farinsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 1/2 tsk ättika, 12 %
  • 150 g västerbottensost, riven
  • 8 st enbär, krossade
  • Flingsalt, till topping
Daniel Norqvists recept vecka 46.

Tillagning:

  • Koka upp grädden med enbären.
  • Låt dem sedan stå och dra i ca 20 min.
  • Sila av enbären.
  • Blanda sedan i resterande ingredienser förutom osten i grädden.
  • Koka upp under omrörning och låt massan sjuda på svag värme tills termometern visar 124° C.
  • Vispa ned osten. Obs! Massan kan börja bubbla rejält när osten tillsätts, så var försiktig.
  • Häll upp massan i en form som är beklädd med smörpapper och strö på valfri mängd flingsalt.
  • Låt kolan stå och svalna i minst 6 timmar.
  • Skär sedan kolan i valfri storlek.
Daniel Norqvists recept vecka 46.

---

Tips!

  • Att investera i en sockertermometer är inte dyrt men värdefullt. Har du inte en sockertermometer rekommenderar jag inte att du använder en vanlig kökstermometer då den inte klarar av att visa rätt temperatur vid kokning av socker. Däremot kan du göra ett kulprov genom att doppa en tesked i smeten och låta den svalna i ett glas kallt vatten. Kan du forma en fast kula av massan utan att den flyter ut är kolan klar.
  • Om du använder en tjockbottnad kastrull, tänk på att massan fortsätter att koka när värmen har stängts av.
Fler artiklar för dig