Dagens mat

Veckans mat: Dadelsallad med druvor, dill och grönkål

Diakon-Daniel: En lågmäld mingelrätt med svenska julsmaker och med utländskt påbrå.

På söndag går vi in i ankomst eller som det latinska namnet är, advent. Vi får även tillönska varandra ett gott nytt kyrkoår.

Förr var dessa fyra veckor innan jul en fastans tid. Arbeten som lät skulle undvikas och större festligheter så som bröllop var inget att tänka på. Vördnad rådde i landet, till skillnad från i dag.

Nu minglas det friskt i hemmen under de fyra helgerna, till toner av musik som till största delen består av julens budskap och inte advents.

Även inom de kristna sammankomsterna ljuder en ny lovsång i modern tappning till dofterna från glöggens alla kryddor.

Får jag ge dig en utmaning med gamla anor? Förr i tiden bjöds alla in till bords på julafton, alltifrån luffare till gårdsarbetare. Man gjorde ingen skillnad utan alla skulle få ta del av julens glada budskap. Vem skulle du vilja bjuda in som inte har samma förutsättningar som dig och din familj? Utmaningen avslutas den 24/12.

Dagen till ära så har jag tagit fram en lågmäld mingelrätt som passar utmärkt till årets första glögg. Det är svenska julsmaker med utländskt påbrå.

Denna sallad är en liten utstickare men med traditionella advent- och julsmaker. Passar utmärkt till både det kalla och varma på julbordet. Eller, varför inte servera den som en smakretare med kallrökt lax eller lite smulad getost till glöggminglet?

Diakon-Daniels recept vecka 48

Dadelsallad med fikon, druvor och dill

Ingredienser till 4 portioner

  • 150 g dadlar
  • 1 st färska fikon eller 2 st torkade
  • 100 g gröna druvor
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 1/2 tsk salt
  • 1 msk kallpressad rapsolja
  • 1 kruka dill
  • 1 grönkålsblad
  • Svartpeppar från kvarnen

Tillagning:

  • Dela och kärna ur dadlarna.
  • Skär dadlar och druvor i små bitar.
  • Lägg allt i en skål och tillsätt salt, äppelcidervinäger, olja och några varv med svartpeppar kvarnen.
  • Plocka halva krukan med dill, lägg i blandningen och rör runt.
  • Lägg upp på små fat och garnera med små bitar av grönkål, mer dill och toppa med fikon som du delat i fyra delar. Allt ska vara smått då det är till ett mingel. Du ska kunna äta allt med en lite gaffel. Får du inte tag på färska fikon går det bra med torkade. Skär dem då i små bitar och strössla över dem.

---

Tips

Grönkål håller sig länge i kylen. Men den kan sloka lite då vattnet avdunstar från den. Gör ett nytt snitt i stjälken och ställ bladen i ljummet vatten. Efter 1 h har du nya spröda blad.

---

Fler artiklar för dig