Andra advent har temat Guds rike är nära. Jag ska inte skriva någon predikan, men! De flesta gånger jag mött personer som har haft ett öppet hjärta till att ta emot just Guds rike och låtit Jesus bli sin personlige frälsare är när deras hjärtan har varit förkrossade. Då har Guds kärlek trängt sig igenom sprickorna och läkande vävt samman hjärtslagen med en ny lovsång som reser hans skapelseverk till skyarna.
Kroppens känslor och sinnen kan verkligen öppna upp och beröra på djupet. En doft kan påminna om barndomen. En lovsång kan ta dig 20 år bakåt i tiden till ett litet missionshus där väckelsen stod för dörren.
Smaken kan dels få dig att minnas, men även inombords återuppleva samtalens toner, de klingande skratten och den varma närvaron som delades kring bordet i hemmet eller vid kyrkkaffet.
Några få gånger har jag fått uppleva att människor börjat gråta när de har ätit av min mat. Anledningen har varit att just några av de nämnda faktorerna har återspeglat det som en gång var. Som Sveriges enda vinnare av Bocuse d’Or (kock-VM), Mathias Dahlgren, säger i sitt sommarprat: att dela bröd är att dela liv.
Nedan kommer ett recept som passar till glöggen eller på gottebordet. Det är en kombination av smaker som jag hämtat från tre olika familjers jultraditioner och bakat ihop till en liten kaka med uttrycksfulla toner av advents glada budskap.
Smaklig spis!
---
Mjuk mandelkaka - med saffran, citron, pomerans och cocktailbär
Ingredienser
- 100 g smör
- 2 ägg
- 1 dl socker
- 100 g mandelmjöl
- 100 g mandelmassa, riven
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk vanilj
- 1 pkt saffran
- 1/2 tsk pomerans
- 1/2 citron, zest
- 1 pkt cocktailbär, valfri färg
Tillagning:
- Blanda alla torra ingredienser.
- Vispa smör socker, citronzest och mandelmassa.
- Tillsätt ett ägg i taget under vispning.
- Tillsätt mjölblandningen och rör runt med en ballongvisp eller slickepott till en homogen smet.
- Smörj formar och ströa med mandelmjöl.
- Fyll formarna till hälften och grädda av i 150° C cirka 25-30 min. Lite beroende på vilka formar som du väljer kan gräddningstiden skilja en aning.
- Låt svalna och stjälp upp kakorna.
Glasyr
Ingredienser:
- 2 dl florsocker
- 1 msk citronsaft
Tillagning:
- Vispa ner florsockret i citronsaften och lägg en klick på kakorna.
- Pudra florsocker över kakorna innan servering.
---
Har du tänkt på en sak? Florsocker som konditorer använder sig av smälter inte. Hemligheten är att florsockret innehållet maizenamjöl. Ta 2 dl florsocker och 1/2 msk maizenamjöl. Blanda om väl och pudra över dina skapelser.
---