Veckans recept är krossikanter. Nej det är inte felstavat, utan ett svenskt namn till det fantastiska franska bakverket croissant. Tack vare min vän som tyckte det var lättare att säga krossikanter försöker jag nu etablera detta svenska namn.
Detta är ett av få recept jag kan utantill, för jag älskar att ha nybakade krossikanter till frukost. Och innan du säger att det är för klurigt för att försöka sig på – det är inte svårt, du behöver bara börja i god tid! Om du vill ha nybakade krossikanter på morgonen behöver du börja senast runt 19 kvällen innan.
Beräknad tid: Cirka 4 timmar kvällen innan, minst 8 timmar i kylskåp och 1 timme på morgonen för ugnsbakning. Aktiv tid är dock bara cirka 2 timmar. Med fördel äts krossikanter naturella, men går också fint att servera med smör och marmelad. Och du kan lätt göra pain au chocolat av smördegen genom att rulla in choklad. Jag brukar ta i och säga att krossikanter är bäst före tre timmar, men är ofta bra efter det också såklart. Men det är som med kärlek – en färskvara som du behöver förnya – helst dagligen. Oh, tänk om krossikanter var som Guds kärlek, varje morgon står de där nybakade på köksbänken.
Guds trogna kärlek kan inte ta slut; hans barmhärtiga kärlek torkar inte ut. Varje morgon är den som ny: din trofasthet är oerhörd! Jag litar på Gud (det tål att upprepas) han är allt jag har. Klagovisorna 3:23-24 (The Message på svenska)
---
Krossikanter
Ingredienser för 8–10 färska krossikanter:
- 5 g jäst
- 100 g (1 dl) mjölk
- 100 g (1 dl) vatten
- 325 g (5,5 dl) mjöl
- 40 g (0,5 dl) socker
- 6 g (1 tsk) salt
- 125 g smör
Tillagning, kvällen innan
- Blanda ihop alla ingredienser förutom smöret till en deg.
- Låt degen vila i kylskåp i 30 minuter.
- Lägg ut degen på ett mjölat bakbord, forma den till en kvadrat. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i 30 minuter.
- Kavla ut degen till cirka 25 x 25 cm

- Banka ut smöret mellan två bakplåtspapper/plastfolie till cirka 12 x 25 cm
- Lägg smöret på ena halvan av degen och vik ihop den till ett paket. Du ska alltså vika degen över smöret, och vik ihop kanten så att smöret är helt innesluten i deg.
- Detta moment som följer ska upprepas tre gånger; Kavla ut degen till 15 x 40 cm, vik till ett treslag. Plasta in degen och låt vila i kylskåpet i en timme.

- Efter att det gjorts tre gånger behöver degen inte vila i kylskåp, utan du fortsätter här.
- Nu ska degen kavlas ut till cirka 15 x 60 cm, skäras i trianglar, cirka 8–10 bitar, och sedan rullas ihop från den breda sidan.
- Lägg krossikanterna på en plåt med bakplåtspapper, som du sedan täcker med plast, och låter stå i rumstemperatur 1 timme, sedan minst 8 timmar (gärna över natten) i kylskåp.

Tillagning, på morgonen, eller när du vill servera krossikanterna:
- Värm upp ugnen till 225 grader i god tid, och ställ samtidigt ut krossikanterna i rumstemperatur.
- Pensla krossikanterna med ägg, eller något annan fett, till exempel grädde eller mjölk.
- Sätt in plåten i ugnen i cirka 15 minuter.
- De ska vara gyllene och börja gå liiite åt en mörk färg.
---