Dagens mat

Veckans recept: Mormors rullrån

Elin Elg: Här kommer receptet från mormor, vidare till nästa generation

Det är inte mycket som är charmigare än att baka rullrån med mormors gamla recept, där måtten är i kaffekopp och inte deciliter, med ett gammalt rånjärn och en handgjord rånpinne. Dessutom är dem ju så väldigt vackra, rånen alltså.

Värm upp rullrånsjärnet och grädda till spröda rullrån

Det är också väldigt vackert med generationer. Jag har glädjen att ha mor- och farföräldrar som var och är förebilder i tro, att få se att tron håller hela livet genom alla tider ger mig uthållighet i min tro. Jag tycker det är fantastiskt att höra berättelser om hur människor levt församling, fått se Gud verka i olika tider och på olika platser. Mycket kan skilja sig - men Gud är densamme, Guds nåd, godhet och kärlek består.

“1 En vishetspsalm av Asaf. Lyssna, mitt folk, till min undervisning, vänd era öron till min muns ord!

2 Jag vill öppna min mun för att tala visdomsord, lägga fram gåtor från gången tid.

3 Vad vi har hört och lärt känna, vad våra fäder berättat för oss

4 vill vi inte dölja för deras barn. För det kommande släktet förkunnar vi Herrens lov, hans makt och de under han gjort.

5 Han upprättade ett vittnesbörd i Jakob, han gav sin undervisning i Israel och befallde våra fäder att lära ut den till sina barn,

6 så att den blev känd för det kommande släktet, de barn som skulle födas. De i sin tur skulle berätta för sina barn,

7 så att de sätter sitt hopp till Gud och inte glömmer Guds gärningar utan följer hans bud.” Glöm inte bort att berätta om vad Gud gjort, så att vi kan hålla fast vid hoppet som Gud ger. (Psaltaren 78:1-7)

Så här kommer receptet från mormor, vidare till nästa generation. Jag har ett gäng recept från min mormor som inte alltid är lätta att baka då det innehåller förklaringar som “mjöl - till lagom konsistens” Men receptet på rullrån har jag lyckats tolka och baka och vill nu dela med mig vidare av.

---

Mormors rullrång

Ingredienser till cirka 20-25 rån:

  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vatten
  • 150 g smör
  • 1 krm hjorthornssalt
  • 2 tsk vaniljsocker
Ett gammalt rånjärn och en handgjord rånpinne.

Tillagning:

  • Smält smöret, och vispa ihop alla ingredienser till en jämn smet.
  • Värm upp rullrånsjärnet och grädda till spröda rullrån.

Tips 1

  • Man kan smaksätta rullrånen genom att till exempel blanda ner lite kardemumma.

Tips 2

  • Man kan även göra skålar eller strutar istället för rullrån genom att lägga rånet över ett glas eller rulla till en strut när det gräddats klart. Perfekt att servera glass i.

---

Fler artiklar för dig