Kärt barn har många namn. Hur många olika varianter finns det inte på vår älskade fastlagsbulle? När jag var barn åt jag helst min semla med mosad banan i, för mandelmassa tyckte jag inte alls om. Det var faktiskt bara några år sedan som jag upptäckte att jag gillade mandelmassa – om jag får göra den själv, utan bittermandel i. Plötsligt blev semla mycket godare.
Det var samma sak med kaffe, jag tyckte inte alls att det var intressant med kaffe, och hade ingen vilja att lära mig dricka det heller. Fram till en dag när jag blivit erbjuden att börja jobba som barista och fick testa en kopp handbryggt kaffe där bönorna var från Kenya och ett så kallat specialkaffe. Wow – kan kaffe smaka såhär fruktigt och icke-beskt? Då vill jag veta mer om det. När någon hade förvaltat denna spännande böna på ett så bra sätt som möjligt och fått fram så mycket spännande nyanser så kunde jag hitta viljan att lära mig mer om kaffet.
Jag kommer också ihåg när jag fick förstå lite mer om vem Gud är, att han är en Gud som är aktiv och som vi kan få ha och göra med, en Gud som vi kan få vara på äventyr med, få vara med och se vad han gör – då tänkte jag ungefär samma sak – om det är sån Gud är, så vill jag lära känna honom mer.
Vi kan få vara den mandelmassan eller det kaffet som Gud får använda på bästa sätt för att andra ska få smaka på honom genom oss.
Dessutom kan du nu också få göra en mandelmassa som får de flesta som inte gillar semlor att vilja ha mer. Här kommer ett recept på en bulle som jag tycker är magiskt god, och en mandelmassa att fylla den med. Bullreceptet går självklart använda till att baka “vanliga” bullar också. Gör då en remons/smörfyllning till och baka på samma sätt. En semla kan ju också göras på en kanelbulle.
---
Bullen
Ingredienserna del 1
- 20 g jäst
- 150 g socker
- 750 g mjölk
- 500 g mjöl
Ingredienser del 2
- 150 g socker
- 700 g mjöl
- 255 g olja
- 10 g salt
- 10 g kardemumma
Gör så här:
- Blanda ihop ingredienserna under del 1 i en bakbunke, de ska vara kalla, Gärna i en skål till degmaskin direkt. Rör ihop allt och låt sedan stå i 30 minuter i rumstemperatur för att komma igång med jäsningen.
- Häll i ingredienserna under del 2 i samma bunke, kör i din bakmaskin i 10 minuter. Du kan knåda degen för hand, eller med en slev också, men då behöver du knåda lite mer än 10 minuter, tills degen börjar bli blank. Degen kommer inte släppa från kanterna ännu, så den är inte för lös om den inte gör det. Låt degen stå i rumstemperatur minst en timme.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop den smidigt. Nu ska du forma bullarna.
- På en sats blir det ca 40 st mellanstora bullar. Så beroende på hur stora och hur många bullar du vill ha, dela upp dem efter det. Rulla sedan ihop den till en bulle. Jag brukar dra dem längs bakbordet med en kupad hand – kolla på min instagram @thecreativemoose, under händelsen “fastlagsbullen” för att se hur jag gör.
- Lägg bullarna på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa till dubbel storlek, detta kan ta 2-3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök, degen o.s.v.
- Värm ugnen i god tid till 225 grader.
- Baka bullarna i 8-12 minuter, beroende på storlek, ha koll på dem i ugnen så de får en fin färg.
- Om du vill kan du pensla bullarna med smält smör eller mjölk när dem kommer ut.
- Låt svalna innan du lägger ihop dem.
Alternativ för nattjästa bullar
Om du vill jäsa bullarna över natten, för att få nybakade bullar på morgonen så kan du antingen göra degen och sen ställa den i kylskåpet under natten med plastfolie över. På morgonen formar du bullarna och låter jäsa 1,5 h ca innan du bakar dem i ugnen på samma sätt som receptet beskriver.
Du kan också forma bullarna direkt efter du gjort degen, och sedan ställa in dom i kylskåpet under natten. Ta fram på morgonen och låt jäsa 1-2 timmar. Dem behöver då inte jäsa efter att du gjort degen, utan du kan baka ut dem direkt.
---
---
Mandelmassan
Ingredienser
- 200 g mandel
- 0,5 dl socker
- 0,5 dl farinsocker
- 0,5 dl florsocker
- 1 msk kardemumma
- Lite salt
- 1 dl grädde/mjölk ovispad
- 1,5 dl vaniljkräm eller vispad grädde
Gör så här:
- Blötlägg 150 g mandel några timmar innan (gärna kvällen innan), resterande 50 g rostas i ugnen. Hacka/Mixa den rostade mandeln. Jag brukar rosta lite extra mandel att toppa semlan med.
- Mixa den blötlagda mandeln tillsammans med sockret till en massa. Tillsätt efter ett tag den ovispade grädden/mjölken, fortsätt mixa tills det blir en len massa. Det kommer fortfarande vara lite bitigt. Tillsätt salt, kardemumma och den rostade mandeln och mixa en kort stund till.
- Blanda ihop massan tillsammans med vispad grädde eller vaniljkräm med hjälp av en slickepott.
Lägg ihop bullen:
Nu behöver du:
- Bullar
- Vispad grädde. Om du orkar och vill ha extra god grädde ska du vispa för hand!
- Mandelmassa
- Florsocker
Gör så här:
- Klipp bort eller skär bort ett lock på bullen, gröp ur bullen lite eller tryck ner ett hål.
- Spritsa ner mandelmassan i gropen. Om du har lite extra rostad mandel kan du lägga på den här
- Klicka på eller spritsa på grädden
- Toppa med locket och pudra florsocker på
Bjud dina vänner och ovänner och njut!