Dagens mat

Enkel och saftig choklad- och toscatårta

Elin Elg: Detta är den enklaste tårtan du kan baka

I min familj fyller man år i januari till mars, i alla fall ganska många av oss. I min familj tycker man också om choklad - i alla fall mer eller mindre. Denna tårta har bakats hittills tre gånger i år inom familjen – och något säger mig att det kommer bli fler gånger. Förhoppningsvis inte bara i min familj utan även hos dig som läser , för det här är kanske den enklaste tårta du kan baka.

Blir inte livet lite roligare när vi får fira? Högtider, framgångar, äktenskap, barn, vuxna, studenter, nya hem, nya soffor, ny vecka, nytt år, nya tider... Ja, jag tror att man nästan alltid kan hitta något att fira.

När det är födelsedag är jag inte sen med att ställa till med kalas – för det är något speciellt med födelsedagar tycker jag. Då firar vi ju inte vad en person har lyckats med eller uppnått, utan bara att en person är och finns.

Är inte det väldigt vackert? Det är ganska oskrytsamt att bara få finnas, men det är värt att fira och uppmärksamma de människor som finns runt oss. Fira glädjen i gemenskapen med andra människor, fira att det finns andra människor att få se Guds avbild i. Fira att det finns människor som vi får bry oss om, glädja oss med och gråta med. Fira att vi fått leva ett år till, oavsett om det varit mest upp- eller nedgångar.

Så ta nu och baka denna tårta och hitta nästa anledning till att få fira!

---

Saftig chokladbotten

Ingredienser:

  • 5 dl vetemjöl
  • 5 dl strösocker
  • 2 dl kakao
  • 2 tsk bakpulver
  • 1.5 tsk bikarbonat
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2.5 dl mjölk
  • 1 dl neutral olja
  • 2 st ägg
  • 2 dl kokande vatten

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 150 grader.
  • Blanda alla ingredienser och vispa länge och väl tills du har en fin och blank smet.
  • Häll ingredienserna i en springform som är 22 cm i diameter. Du kan såklart välja en större eller mindre form, men tänk på att den blir högre/lägre då.
  • Fyll max två tredjedelar av formen och grädda i 50-60 minuter. (Men håll koll på botten med en sticka.)

---

---

Chokladganache

Ingredienser:

  • 1,5 dl grädde
  • 300 g choklad
  • 20 g smör

Gör så här:

  • Koka upp grädden i en kastrull,
  • Ta bort kastrullen från spisen.
  • Rör ner choklad och smör tills allt smält.
  • Häll i en spritspåse.
  • Låt svalna i rumstemperatur tills den blivit fastare i konsistensen och går spritsa.

---

---

Elin Elgs choklad & Tosca tårta

Montera tårtan

  1. Börja med att dela botten i två.
  2. Lägg ena delen tillbaka i tårtformen, gärna med tårtplast i, men det är inte ett måste.
  3. Lägg på toscafyllningen och tryck ut det jämnt och fint.
  4. Lägg över andra botten och låt detta stå kallt, täckt med plastfolie någon eller några timmar för att toscafyllningen ska sätta sig.
  5. Ta ur kakan ur formen och ställ den på ett tårtfat.
  6. Spritsa på chokladganachen och dekorera med kokosflakes och/eller något annat som du tycker är fint. Det kan vara t ex några bär eller frukt, en maräng eller ännu mer choklad.
  7. Låt stå kallt minst någon timme innan servering, tårtan kan utan problem stå i kylskåpet över natten eller något dygn innan servering.
  8. Samla ett gäng vänner, familj eller grannar och fira något.
Elin Elgs choklad & Tosca tårta
Fler artiklar för dig