Om du får välja en dessert att äta för resten av livet, vilken skulle det vara? Jag vet vad jag hade valt – crème brulée. Oj va det är gott. En gång fick jag för mig att göra crème brulée mitt på ljusa dan en onsdag och mina vänner tyckte att så kan man ju inte bara göra? Varför inte, tyckte jag. Det går ganska smidigt och är ju jättegott.
Jag förstår att inte alla bakar lika mycket som jag gör – men låt mig bara slå ett slag för den spontana vardagsbakningen. Mest för att kunna skriva till dina vänner och säga: “Nu har jag en kaka färdig, kom och ät” eller “Får jag komma förbi med en kaka?”
Då blir det ett sånt där härligt spontant, vardagshäng som jag tror många har underskott på i sina liv. Jag tror också att det finns många som hade velat komma om du bara skriver att “Nu är kaffet på här hemma, kom och drick en kopp med mig”. För många människor som känner sig ensamma i vårt land – tänk om vi kan få göra skillnad för någon som känner sig ensam genom lite vardagshäng, och tänk om du på köpet också slipper känna dig ensam.
[ Läsarpodden: Vi måste hänga mer – om gemenskapens radikala kraft ]
Jesus var ju expert på det där – att se människor och i det ge människor deras rätta värde, att förvandla människor för att bli den som Gud skapade dem till att bli. Idag kan vi få vara Jesu armar här på jorden, och få ge människor ett värde och en tillhörighet och få vara med och se när Guds ande förvandlar människors liv. En crème brulée i sig kanske inte förvandlar någons liv – men värmen i att bjuda på en kan vara livsförvandlande för en människa.
Det många tror, är att man behöver massa specialgrejer för att göra crème brulée, eller att det är jättesvårt att få till. Nej och nej! Så nu ska jag berätta för dig hur du också kan göra crème brulée för att lysa upp en mörk februaridag mitt i veckan.
![Elin Elgs Creme Brulée](https://www.dagen.se/resizer/v2/CJHBB2R2CBHZDKQIO4MQXZ5A6M.jpg?auth=1c54ab836c5617acf99042263be6dd5b0cc5e1e349f0b72e022b1599829d1520&width=1440&smart=true)
---
Du behöver INTE:
- Särskilda crème brulée-formar. Du kan använda glasburkar, kaffekoppar, ja nästan vad som helst som klarar av att vara i ugnen. Formen får gärna vara mer vid än hög för att få en stor yta på bruléen.
- Brännare – det är ju såklart smidigt om du har en. Vill du ha en så kan du köpa en billig på exempelvis Biltema. Men du kan också sätta på hög värme på ugnen och ställa in bruléerna högt upp i en kort stund för en liknade effekt.
---
Crème brulée
Ingredienser till 4-6 portioner, beroende på storlek på dina formar
- 5 dl grädde
- 1 dl socker
- Smaksättning (se tips på smaksättningar nedan)
- 5 äggulor
- Lite farin/rörsocker till att bränna
Gör så här:
- Häll i grädde, socker och smaksättning i en kastrull och låt koka upp. Ställ undan från spisen och låt svalna till minst rumstemperatur. Nu hinner grädden dra åt sig av smaken, och vi riskerar inte att äggulan koagulerar när vi ska vispa ner den.
- Sätt ugnen på 125 grader.
- Ställ de formar du ska använda i en större ugnsfast form med höga kanter. Du måste inte ha de typiska crème brulée-formerna, utan du kan använda dig av vilka formar som helst som klarar ugnen. Kaffemuggar, glasburkar, porslinsskålar, hellre bred än djup så bruléen får en stor yta att bränna sockret på.
- Koka upp någon liter vatten
- Vispa ihop äggulorna i en skål. Häll gräddsmeten över äggen, gärna genom en finmaskig sil för att få bort bitar från smaksättningen. Rör ihop.
- Häll över smeten i dina små formar.
- I den stora formen häller du nu försiktigt i vattnet som du har kokat upp så det är vatten upp till ca hälften av de små formarna. Se upp så vattnet inte kommer i formarna.
- Sätt in i ugnen i ca 40-60 minuter. De ska inte vara rinnande, men dallra.
- Låt kylas ner och ställ bruleerna i kylskåpet minst några timmar, helst över natten.
- När det är dags att servera bruléerna ska du strö ett tunt lager rörsocker eller farinsocker över hela ytan och sedan bränna av den. Med fördel kan du bränna två lager för ännu knäckigare resultat.
- Om bruleerna stått en natt eller längre i kylskåpet kan de ha blivit fuktiga och sockret som du bränner på kommer då inte bli lika knäckigt. Ta i sådana fall fram bruléerna någon timme före servering, ta ett hushållspapper att försiktigt torka av dem, och bränn därefter.
- Ät dem som de är eller servera med lite frukt till.
![Elin Elgs Creme Brulée](https://www.dagen.se/resizer/v2/WLPHAEJV3JBTXGVXGDBVKSZCII.jpg?auth=8a05060ea54ac68c0c1ddd787735c8ee0420469a187688e5d5e4ae15f2e9f219&width=1440&smart=true)
---
Tips på olika smaksättningar:
- Vanilj – 1 knivsudd vaniljpulver eller 1 vaniljstång
- Saffran – 0,5 g
- Kardemumma – 1 tsk
- Citron – zesten från 1-2 citroner
- Bittermandel – några få droppar olja eller 2-4 bittermandlar att riva ner
- Lakrits – lakritspulver eller lakritsgodisar
- Kryddig blandning – ett par nejlikor, kanel, kardemumma, stjärnanis
- Choklad – ca 100 g choklad som du rör ner i smeten när den har kokat upp och tagits av spisen
- Kaffe – byt ut en del av grädden mot starkt bryggt kaffe/espresso eller rör ner någon tsk snabbkaffe
---