Dagens mat

Bulltårta med limefrosting och kokos

Elin Elg: Kanske kan vi lära oss något av bulldegen

Man vill gärna hitta snabbare sätt att göra bullar på – så att de inte behöver jäsa så länge. Det finns recept med bakpulver för att få till en blixtsnabb bulle, för det är ju så gott med bullar att man bara vill ha dem klara på en gång.

Men det blir inte lika bra som när degen får jäsa ordentligt. Kanske behöver vi se och lära från bulldegen – att vila, vänta, ha tålamod. För jag tror inte att livet blir riktigt lika bra om vi inte tar tid för den där vilan. En vila när vi släpper taget och kontrollen, låter våra tyngda axlar bli lätta, tar ett djupt andetag och litar på att någon håller allt i sina händer. En vila där vi sätter oss ned och tar en stund att förundras över allt gott som Gud gjort, precis som Gud själv gör när han ger oss ett exempel och vilar på sjunde dagen. Psalmisten sätter fingret på den vilan när han skriver ”Bli stilla och besinna att Herren är Gud”.

Nästa gång du bakar denna bulltårta (för det bör du göra), stanna upp när degen jäser och påminn dig om att det är Gud som ger växten – och att vi får vila i det. Det kan behöva ta tid ibland, för vi vet ju att ett träd tar betydligt längre tid på sig att växa upp än ett grässtrå, men att trädet står stadigt betydligt längre än grässtrået.

Nog om jäsning och växt – nu kommer ett hejdundrande recept på en bulltårta.

Bulltårta

Ingredienser del 1:

  • 10 g jäst
  • 75 g socker
  • 275 g mjöl
  • 375 g mjölk

Ingredienser del 2:

  • 350 g mjöl
  • 75 g socker
  • 1 msk kardemumma som stötts i en mortel
  • 7 g salt
  • 125 g olja

Fyllning:

  • 75 g rumstempererat smör
  • 20 g florsocker
  • 20 g strösocker
  • 10 g kanel

Frosting:

  • 200 g smör
  • 200 g philadelphiaost
  • 2–3 dl florsocker, beroende på hur söt du vill ha den
  • 1 tsk vaniljsocker
  • (lite limezest/citronzest om så önskas)

Gör så här:

  • Vi börjar med bulldegen. Blanda ihop ingredienserna (de ska vara kalla) under Del 1 i en bakbunke, gärna i en skål till degmaskin direkt. Rör ihop allt och låt sedan stå i 30 minuter i rumstemperatur för att komma i gång med jäsningen.
  • Häll i ingredienserna under Del 2 i samma bunke, kör i din bakmaskin i 10 minuter. Du kan knåda degen för hand, eller med en slev, men då behöver du knåda lite mer än 10 minuter, tills degen börjar bli blank. Degen kommer inte släppa från kanterna ännu, så den är inte för lös om den inte gör det. Låt degen stå i rumstemperatur minst en timme.
  • Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.
  • Häll ut degen på ett mjölat bakbord och knåda ihop den smidigt.
  • Nu ska du forma bullarna. Kavla ut degen till en rektangel och bre på fyllningen.
  • Rulla ihop till en rulle från långsidan. Dela rullen till bullar.
Elin Elg bjuder på bulltårta.
  • Lägg bullarna i en form med bakplåtspapper och låt jäsa till dubbel storlek, Detta kan ta 2–3 timmar, beroende på temperaturen i ditt kök, degen o.s.v. Tänk på att inte lägga dem för tätt. Beroende på storleken på din form kan bullarna räcka till två tårtor med cirka 8–10 bullar i varje tårta.
Elin Elg bjuder på bulltårta.
  • Värm ugnen i god tid till 225 grader.
  • Baka bullarna i 8–12 minuter,beroende på storlek, ha koll på dem i ugnen så att de får en fin färg.
Elin Elg bjuder på bulltårta.
  • Om du vill kan du pensla bullarna med smält smör eller mjölk när de kommer ut.
  • Låt svalna.
  • Dags för frostingen. Vispa rumstempererat smör, tillsätt philadelphiaosten och fortsätt vispa. Tillsätt florsocker, vaniljsocker och lime/citronzest om du vill smaksätta med det, och vispa tills allt blivit en len kräm.
  • När kakan svalnat, bred ut krämen över bulltårtan. Om du vill kan du toppa med kokos.
  • 1Servera!

---

Alternativ för nattjästa bullar

  • Om du vill jäsa bullarna över natten för att få nybakade bullar på morgonen, kan du göra degen på kvällen och sedan ställa den i kylskåpet under natten med plastfolie över. På morgonen formar du bullarna och låter jäsa 1,5-2 timmar innan du bakar dem i ugnen på samma sätt som receptet beskriver.
  • Du kan också forma bullarna direkt efter att du gjort degen, och sedan ställa in dem i kylskåpet över natten. Ta fram på morgonen och låt jäsa 1–2 timmar. De behöver då inte jäsa efter att du gjort degen, utan du kan baka ut dem direkt.

---

Fler artiklar för dig