Vi möter en av våra grannar. Han har precis parkerat, knackar på rutan och vi stannar till och möts på trottoaren.
”Jag glömde ju presentera mig sist” säger han och sträcker fram handen, hans ansikte strålar av ljus och liv. Jag inser att det i tider som dessa är en så ovan rörelse att jag blir lite paff, kommer av mig och besvarar handslaget av bara farten.
”Har det kommit någon bebis?” frågar jag. Sist vi möttes var det bara några veckor kvar och vi frågade lite spontant om de ville komma på kvällsmat någon kväll.
”Ja! Jag ska faktiskt åka och hämta hem dem från BB nu” utbrister han. Och jag förstår plötsligt varför han strålar, det är ett ”holy moment”, vi står på helig mark. Pappan vittnar om livets ostoppbara kraft. För dem kommer det att finnas ett före och efter den här vanliga eftermiddagen. En tillsynes vanlig måndag eftermiddag efter kanske den märkligaste påsken på länge i samtiden.
Många av oss känner igen den där känslan av ett före och ett efter. Vi har sådana erfarenheter, viktiga livshändelser som delar in vårt liv, efter det där blev det aldrig densamma igen. Det kan vara positiva händelser men också svåra.
Vi befinner oss nu i tiden efter påsk. För många av oss en annorlunda påsk, kanske utan nära och kära. Kanske med oro för hur utvecklingen i coronakrisen skall bli.
Lärjungarna kunde säkert dela in sina liv i en tid före mötet med Jesus och en tid efter. Säkert kunde de också ana en tid komma efter det att Jesus dött även om det först kändes omöjligt. I söndagens text är det där de befinner sig, ingenting har blivit som de tänkt. Tiden med Jesus har varit den bästa perioden i deras liv, men den har på några få dagar också förvandlats till den svåraste. Att se sin mästare lida och dö. Där sitter de nu bakom låsta dörrar, de har gömt sig, isolerat sig, intagit social distansering. Rädda för människor runt omkring dem. Det som tidigare varit deras kända vardag finns inte längre. Men snart ska det visa sig att de bara sett början av livet med Jesus.
En kväll när oron sliter som ett stormande hav i lärjungarna står det plötsligt att Jesus ”stod mitt ibland dem”. Vem kan gå genom låsta dörrar? Vem kan öppna stängda hjärtan. Det finns bara en, Jesus själv.
Jesus hälsar dem ”Frid åt er alla.” Sedan visar han dem sina händer och sin sida.
I Jesus uppståndelse börjar en ny tid i världshistorien. Skapelsen får ett före och ett efter. Och om det är vi kallade att vara vittnen, om livet, om påsken. Söndagens brevtext berättar att vi är kallade till ett levande hopp. Inte ett hopp som vilar på en trossats eller en teoretisk tanke utan ett levande hopp som vilar på en egen erfarenhet, vi har känt spikhålen. Ett hopp som är en kraft in i ditt eget liv. Ett hopp som vilar på en relation. För hur kan man sätta sitt hopp till en person? Jo för att man känner personen, för att det är någon man litar på.
Inte på länge har samtiden varit i så stort behov av hoppets budbärare, av påskens vittnen, om vittnen om livet som är starkare än döden. Om det finns någon tid då din berättelse behövs så är det nu. Att vara ett vittne är att berätta om sitt personliga möte med Jesus. För lärjungen Tomas handlade det om att ha känt spikhålen. Där blir våra berättelser olika precis som för lärjungarna. Men vi alla vittnar om en man som kan gå genom låsta dörrar och öppna låsta hjärtan och som aldrig lämnar dig ensam hur isolerad du än är eller känner dig, Jesus.
Jag tittar efter pappan med det strålande ansiktet på vår gata och slås av att han precis varit ett påskens vittne för mig. Livet kommer att segra över döden, om inte nu så till sist.
Söndagens bibeltexter
Gamla testamentet: Sakarja 8:6–8
Så säger Herren Sebaot: Om de som är kvar av folket tror att detta är omöjligt i kommande dagar, är det därför omöjligt för mig? frågar Herren Sebaot. Så säger Herren Sebaot: Jag skall rädda mitt folk ut ur österns länder och västerns. Jag skall hämta dem hit och låta dem bo i Jerusalem. De skall vara mitt folk och jag skall vara deras Gud i trohet och rättfärdighet.
Episteltext: 1 Petr 1:3–9
Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda, till ett arv som inte kan förstöras, fläckas eller vissna och som väntar på er i himlen. Ty Guds makt beskyddar er genom tron fram till den frälsning som finns beredd att uppenbaras i den sista tiden. Därför kan ni jubla, även om ni just nu en kort tid skulle få utstå prövningar av olika slag, för att det som är äkta i er tro – och detta är långt dyrbarare än det förgängliga guldet, som dock måste prövas i eld – skall ge pris, härlighet och ära när Jesus Kristus uppenbaras. Ni har inte sett honom men älskar honom ändå; ni ser honom ännu inte men tror på honom och kan jubla i outsäglig, himmelsk glädje då ni nu står nära målet för er tro: era själars räddning.
Evangelietext: Johannesevangeliet 20:24–31
En av de tolv, Tomas, som kallades Tvillingen, hade inte varit med när Jesus kom. De andra lärjungarna sade nu till honom: ”Vi har sett Herren”, men han sade: ”Om jag inte får se spikhålen i hans händer och sticka fingret i spikhålen och sticka handen i hans sida tror jag det inte.” En vecka senare var lärjungarna samlade igen, och Tomas var med. Då kom Jesus, trots att dörrarna var reglade, och stod mitt ibland dem och sade: ”Frid åt er alla.” Därefter sade han till Tomas: ”Räck hit ditt finger, här är mina händer; räck ut din hand och stick den i min sida. Tvivla inte, utan tro!” Då svarade Tomas: ”Min Herre och min Gud.” Jesus sade till honom: ”Du tror därför att du har sett mig. Saliga de som inte har sett men ändå tror.” Också många tecken som inte har tagits med i denna bok gjorde Jesus i sina lärjungars åsyn. Men dessa har upptecknats för att ni skall tro att Jesus är Messias, Guds son, och för att ni genom att tro skall ha liv i hans namn.
Psaltaren: Psalm 145:1–7
En lovsång av David. Jag sjunger om din storhet, Gud, min konung, nu och för evigt prisar jag ditt namn. Dag efter dag vill jag prisa dig, nu och för evigt sjunga ditt lov. Stor är Herren, högt är han prisad, ingen kan fatta hans storhet. Släkte efter släkte skall hylla dina verk och vittna om dina väldiga gärningar. De skall tala om din härlighet, ditt höga majestät, och de under som du gör vill jag besjunga. De skall prisa din fruktansvärda makt, och din storhet vill jag förkunna. De skall ropa ut din stora godhet och jubla över din trofasthet.