Livsstilskrönika

Unga har frågor om sex - men kyrkan vågar inte svara

Alf B Svensson efterlyser tydligare undervisning om sex i kristna sammanhang och ger fem exempel

Tv- serien Gud som haver barnen kär gör att vi nu ännu mer funderar på hur vi ska vägleda våra ungdomar - inte minst när det gäller sex och samlevnad. Som väl är har vi slutat att säga att tjejer som haft sex med många är som “en äppelskrutt som ingen vill ha”.

Men av rädsla för att komma med pekpinnar och skuldbelägga har vi ofta drabbats av beröringsskräck. Vi fegar ut och säger ofta inget. Trots att vi kan ge svar på många av deras frågor, som stämmer med både vetenskap och beprövad erfarenhet.

Här är fem exempel.

1. Hur blir jag attraktiv och omtyckt?

Vi blir förälskade i utsidan, men sedan kommer vi främst att älska insidan. En av de egenskaper vi uppskattar mest är omtänksamhet. Stärker vi våra ungdomars självkänsla blir de mer intressanta och attraktiva och har inte ett sexuellt riskbeteende.

2. Hur hittar jag den rätta?

Det viktigaste är inte att han eller hon är snygg och sexig, utan att vi har samma värderingar, vissa gemensamma intressen, ställer upp för varandra och kan hantera konflikter.

Gifta par njuter mer av sex än sambopar.

3. Gifta sig – är det inte lika bra att vara sambo?

Ett äktenskap, där vi lovar att älska varandra i nöd och lust, är bättre än att bara flytta ihop. Sambopar med barn separerar dubbelt så ofta som gifta föräldrar. De är också otrogna betydligt mer. De ställer inte heller upp lika mycket för varandra varken ekonomiskt eller känslomässigt. Kvinnan är också mer utsatta för hot och våld. Givetvis inte i varje enskilt fall men på gruppnivå.

4. Hur får man bra sex?

Sex är en gudagåva som vi ska vara rädda om. Vi upplever inte samma tillit, närhet och djupa gemenskap om vi har sex med många olika. Gifta par njuter mer av sex än sambopar. Mest nöjda är något förvånande de som väntat - även om debuten kanske inte var så lyckad. Att vänta har varit ett ideal, som många överger nu när vi gifter oss allt senare. Men bara för att ett ideal är svårt att leva upp till behöver det inte vara fel. Vi tycker ju att vi ska älska vår nästa som oss själva, fast vi ofta också misslyckas med det

5. Hur håller man kärleken levande?

Det är den allra största utmaningen. Men varken skolan eller RFSU ger våra ungdomar någon vägledning. Vi i kyrkan ska inte heller där fega ur. Vi kan frimodigt och stolt lyfta fram den vägledning Bibeln ger, när de vill förverkliga den dröm de flesta fortfarande har - att hitta någon de kan älska i både nöd och lust.

Fler artiklar för dig