Kultur

Anna Lindman och Johanna Westman äter sig genom religioner i Gud så gott

I 17 år har journalisten Anna Lindman gjort religionsprogram i tv. Tillsammans med författaren och programledaren Johanna Westman har hon ikväll premiär för nya serien ”Gud, så gott” i SVT. Ett program om varför maten är så viktig i religionen och vad vi i ett sekulariserat Sverige kan lära av de gamla matriterna.

1 av 5

– Själva idén till programmet började i ett samtal mellan mig och Johanna. Jag har ju jobbat med att göra religionsprogram i 17 år och hon har arbetat väldigt mycket med mat, både i tv och i bokform. Vi började prata om varför mat är ett så viktigt inslag i olika religioner.

De första stolparna till ett tv-program tog form där och då och ikväll sänds första avsnittet av ”Gud, så gott”, där de båda programledarna djupdyker i ämnen som kött, fasta, kroppen och andra konkreta frågor som är centrala i olika religioners förhållningssätt till mat.

– Vi går igenom den typen av starka teman som finns kring mat och religion. Sedan möter vi också en mängd troende människor som närmar sig ämnet utifrån sina olika religiösa preferenser och så lagar vi dessutom mat och äter tillsammans.

I programmet görs många jämförelser mellan religionernas syn på mat och hur vi ser på mat i vårt sekulariserade Sverige i dag. Och där finns många likheter menar Anna Lindman.

Johanna Westman och Anna Lindman fick själva idén till programmet Gud så gott när de satt och pratade om mat i olika religioner.

Vi undersökte bland annat den moderna sekulära fastan som blivit jättetrendig i dag, men som faktiskt lånat otroligt mycket från religiös fasta.

– Det finns många nästan religiösa drag i vårt förhållningssätt till mat i dag. Vår längtan tillbaka till det ursprungliga, det närodlade och hemodlade. I det sekulära Sverige maten blivit en stark ritual.

Vad har du själv lärt dig under programmets gång?

– Massor. Jag har bland annat lärt mig att Islams profet Muhammed var tidig med att välja bort gluten. Vi hade även ett jättespännande program om fasta. Där undersökte vi bland annat den moderna sekulära fastan som blivit jättetrendig i dag, men som faktiskt lånat otroligt mycket från olika typer av religiös fasta.

Möter ni några kristna i programmet?

– Ja, absolut. Redan i första programmet som handlar om kött möter vi en kristen präst som jagar, men också kristna veganer. Under serien gästas vi också av katoliken Pia Johansson och prästen Camilla Lif och åker bland annat ut till ett oblatbageri och pratar om nattvard.

Vad hoppas du att man ska få med sig som tittare?

– Jag hoppas att man ska få med sig en grundläggande respekt för tro och religion. Vi behöver ritualer i vårt samhälle och måltiden är en sådan rit. Religionen har i alla tider gett människor svar på stora frågor, och jag tycker att vi lever i en ignorant tid om vi inte inser att det i religionen kan finnas viktiga aspekter att ha med sig för att kunna leva ett gott liv.

Du har jobbat med de här frågorna länge, skulle du säga att det är större intresse för tro och religion i dag jämfört med för 17 år sedan?

– Det är i alla fall roligare att jobba med de här frågorna i dag än när jag började. Och jag tror att det är viktigare än någonsin. Det känns mer brännande, som att det finns en längtan hos människor att få prata om andliga frågor, säger Anna Lindman.

---

Om "Gud så gott"

  • I SVT-programmet "Gud så gott" undersöker programledarna Anna Lindman och Johanna Westman varför religionerna har så mycket synpunkter på vad vi lägger på tallriken.

---

Fler artiklar för dig