Av Göteborgs stifts 477 orglar är det några som sticker ut. En av dem ligger i Jonsereds kyrka och har just inspekterats.
- Men det har hamnat rätt många flugor i piporna, säger orgelexpert Carl Johan Bergsten.
Just nu pågår en kartläggning av alla orglar i Göteborgs stift. Fram till 2022 ska alla hundratals orglar vara inspekterade. Det är framför allt i de mindre pastoraten som de mest intressanta pjäserna finns, menar experterna. Att just Jonserds kyrka har en så gammal och välbevarad orgel är därför inte så konstigt, enligt Carl Johan Bergsten.
– Ofta är det så att stora församlingar och pastorat med god ekonomi har nyare orglar, för de har ju råd! Därför hittar man ofta de gamla exemplaren i fattigare pastorat.
[ Läs mer: Alf Svensson: Orgeln – något att vara stolt över ]
Orgeln i Jonsered är byggd 1783 av Pehr Schiörlin, en av den tidens stora svenska orgelbyggare, och i mycket fint skick för att ha så många år på nacken.
– Det är den enda Schiörlin-orgeln i Göteborgs stift, dessutom i väldigt fint originalskick. Det är unikt att ha en så intakt orgel som denna, berättar Carl Johan Bergsten för Göteborgsposten.
Vissa delar som de minsta piporna, baspedalerna, manualens tangenter och själva lungan i orgeln, den stora blåsbälgen, har bytts ut mot exakta replikor vid renovering.
Från början beställdes orgeln av Engelska församlingen i Göteborg, men efter att ha vandrat runt hamnade den 1868 på sin nuvarande plats i Jonsereds kyrka. Köpare var familjen Gibson med söner som lät bygga kyrkan, liksom det mesta i Jonsered.
1951 restaurerades orgeln för att få en “friskare klang”.
[ Läs mer: Glädjefylld gudstjänst när nya kyrkoledare välkomnades ]
---
Pehr Schiörlin
- Född 6 juni 1736, var en svensk orgelbyggare och räknas som en av Sveriges främsta.
- Pehr Schiörlin byggde ett 60-tal orglar, de flesta i Östergötland och Småland.
---