Efter två år av pandemi och nedstängning är det många som tar möjligheten att fira påsk på annat håll i världen. Makarna Lunnergård åker på bussresa till tyska staden Oberammergau för att uppleva det spektakulära och världskända påskdramat.
Vart tionde år sätts ett unikt passionsspel om Jesu död, lidande och uppståndelse upp i Oberammergau, i södra Tyskland. Över 2 000 stadsinvånare är då med som skådespelare, musiker och kreatörer, för att kunna bjuda på ett spektakulärt drama som pågår under en hel dag.
Hela staden är engagerad på olika sätt och påverkas av föreställningen.
På restauranger eller på gatan kan man till exempel stöta på en person klädd som lärjungen Petrus eller till romersk soldat. Publiken är således med inne i själva dramat på ett påtagligt sätt.
De två senaste åren har det inte gått att sätta upp passionsspelet utan man har fått skjuta fram det. Detta har endast inträffat en gång tidigare sedan starten år 1634 (under depressionen 1920).
Några som är förväntansfulla på årets föreställning är makarna Jens och Sonia Lunnergård i Sollentuna. Tillsammans med fem vänner åker de ner till Tyskland för att uppleva dramat.
– Vi har väntat på detta i två år, så nu känns det verkligen roligt att det blir av, säger Jens Lunnergård.
– Vi ser verkligen fram emot det och tror att det blir en fantastisk upplevelse att få följa Jesu lidande och uppståndelse på så nära håll. Det är ju lokala bybor som gör rollerna, dessutom en jättekör och en orkester – det blir nog en mäktig upplevelse!
Till vardags tillhör makarna Lunnergård Roseniuskyrkan i Stockholm. Vännerna de åker tillsammans med kommer från lite olika kyrkor, men alla delar de tron på att påskens drama hänt på riktigt, och att det är själva höjdpunkten i den kristna tron.
– Att få uppleva detta drama tror jag kommer göra ett starkt intryck på oss, och jag tänker att det är något som alla borde få komma till någon gång i livet.
– Vi har skaffat oss en bok med texten på svenska som vi går igenom nu innan. Det finns studiecirklar man kan gå också vet jag, säger Jens.
Gruppresan anordnas av en kristen researrangör och man åker buss från Lund ner till Oberammergau. Själva föreställningen pågår under en heldag, men resan varar en vecka. Således hinner man med andra sociala aktiviteter också.
– Jag tror det kommer bli som en gudstjänst, säger Jens Lunnergård förväntansfullt.
– Det kommer att bli minnesrika dagar – en upplevelse vi kommer att leva på länge.
[ Påskspelet räddade byn från pandemin ]
---
Fakta: Passionsspelen i Oberammergau
- År 1634 gavs det första passionsspelet och strax därefter började det sättas upp vart tionde år. De senaste två åren har man fått skjuta på föreställningen på grund av pandemin.
- Varje föreställning pågår under en dag och sätts upp mellan april till oktober.
- Det är ortsborna själva som utgör skådespelarna och den stora kören. Det är en blandning av framförande av de bibliska berättelserna, ackompanjerad av musik och kör.
---