Efter flera böcker där Jonas Helgesson skrivit direkt utifrån sitt eget liv, bland annat om sina erfarenheter av att leva med en CP-skada, har han nu även debuterat som deckarförfattare. Och det är ett utvecklande steg som Helgesson tagit. Jag känner berättardrivet och gillar bokens perspektivbyten.
Sommaren 2010 är långt gången när flera uppseendeväckande mord begås i Lundområdet. Polis, medier och allmänhet blir allt eftersom varse att offren inte bara dödats på måfå utan att de olika tillvägagångssätten symboliserar något i sig. Någon eller några verkar handla efter en detaljerad plan. Fruktansvärda behandlingsmetoder och tvivelaktig ”forskning” på personer med funktionsnedsättningar längre tillbaka i tiden står i centrum.
Samtidigt är en rad intressanta företeelser representerade i och kring polisgruppen som utreder morden. Där finns den frånvarande chefen, en nyanställd med cp-skada och förmåga att tänka utanför boxen, fördomar och problematiskt bemötande, en svåger med spelproblem, fascinerande visuellt tänkande, kärlek på jobbet … och så vidare.
För den som inte vill läsa svordomar är boken dessutom unik i sitt slag. Men fler korrekturläsningar hade behövts. Saknade ord, felskrivningar och meningsbyggnader som skaver stör min läsning för många gånger. Polisregion Syd fanns inte heller 2010, vilket påstås, utan bildades först 2015.
Med detta sagt är det en lika spännande som skrämmande berättelse. Väl värd att ta del av. Inte minst för författarens ambition att lyfta på tunga historiska stenar. Jag läser gärna en fortsättning om utredningsgruppen i Lund.
Titel: De omärkta gravarna.
Författare: Jonas Helgesson.
Förlag: Libris förlag (415 sidor).
Genre: Kriminalroman/deckare.
[ Jonas Helgesson och Jeanette Ingemarson gör sommarandakter för SVT ]