Kultur

Den teologiska blicken är styrkan i Patrik Hagmans Jesus-bok

David Nyström har läst “Riket inom räckhåll: Jesus enligt Lukas” av Patrik Hagman

I boken Riket inom räckhåll närstuderar teologen Patrik Hagman Lukasevangeliets bild av Jesus och frågar sig vilken relevans den har för oss i dag. Dagens recensent David Nyström, högskolelektor i Nya testamentets exegetik, tycker att boken ”på många sätt är en glädje att läsa” och ”ett ypperligt exempel på god teologisk skrifttolkning”.

”Man kan inte närma sig Jesus som ett ämne att behärska.”

Så skriver teologen Patrik Hagman i förordet till sin nya bok Riket inom räckhåll. Det är en intressant och möjligen något förvånande ingång till en bok som handlar just om Jesus.

Mer exakt behandlar boken Lukasevangeliets bild av Jesus, det är Hagman noggrann med att poängtera. Bokens syfte är inte att ge ett heltäckande Jesusporträtt, snarare att utforska en av flera möjliga vägar till förståelse av Jesus, hans budskap och dess relevans i dag.

Valet av just Lukasevangeliet motiverar Hagman med att detta kan ses som den mest ”politiska” beskrivningen av Jesu liv, och politiska implikationer är, menar han, ”det mest gripbara sättet att avgöra ifall det vi säger om Gud, Jesus och tron på riktigt betyder något” (sid 33).

Det finns två grundläggande sätt att ta sig an ett bibelmaterial. Det ena är att utgå från själva texten och lägga ut den med kommentarer och förklaringar. Det mest tydliga exemplet på den ansatsen är den klassiska bibelkommentaren, i vilken enskilda bibelböcker utläggs kronologiskt, kapitel för kapitel och vers för vers. Det andra sättet är att dela in bibelmaterialet tematiskt och bearbeta det efter ämnen med spridda hänvisningar till texten.

Hagman lägger sig någonstans mellan dessa ansatser. Varje kapitel signalerar ett övergripande tema, och därefter följer en vandring genom evangelietexten där nedslags görs i relevanta textavsnitt, som först citeras i sin helhet och sedan läggs ut och kommenteras. På detta sätt står texten alltid i centrum, samtidigt som Hagman får möjlighet att centrera de frågor han finner mest angelägna. Utöver det följer boken någon slags övergripande kronologi, då den inleds med Jesus och Johannes födelseberättelser, och avslutas med passionsdramat, uppståndelsen och kallelsen till världen.

Riket inom räckhåll är på många sätt en glädje att läsa. Språket är genomarbetat och lättillgängligt, tilltalet engagerande. Inga djupa förkunskaper krävs, vare sig om kristen tro i allmänhet eller Jesus i synnerhet, trots att gedigna teologiska resonemang förs. Jag skulle till och med kunna tänka mig att sätta boken i händerna på en någorlunda beläst, icke-kyrklig vän som intresserat sig för Jesus och kristen tro. Den är nämligen ett ypperligt exempel på god teologisk skrifttolkning, det vill säga den process genom vilken moderna troende människor kan anamma och relatera till sanningar i antika, heliga skrifter.

Det är den utpräglade teologiska blicken som är bokens styrka, och som får den att stå ut gentemot andra böcker i samma genre.

—  David Nyström

Redan i förordet slänger Hagman in brasklappen att han inte är någon exeget, men det visar sig snart vara en helt onödig upplysning. Textgenomgångarna avslöjar att han är väl förtrogen med den bibelvetenskapliga forskningen, och den tillåts tydligt informera hans resonemang och slutsatser. I förgrunden står dock inte exegetiken utan teologin, och tveklöst är det som teolog Hagman bäst kommer till sin rätt. Det är den utpräglade teologiska blicken som är bokens styrka, och som får den att stå ut gentemot andra böcker i samma genre.

"Riket inom räckhåll" av Patrik Hagman.

I kapitel med titlar som ”Festens evangelium”, ”Att lämna allt och följa” och ”Skatten och hjärtat” rör sig Hagman sömlöst mellan textutläggning, tolkning och reflektioner runt efterföljelsens implikationer, på ett sätt som berör och utmanar även i de fall där i alla fall undertecknad kanske skulle ha dragit andra slutsatser.

Frågan som dröjer sig kvar efter varje bearbetat avsnitt är inte primärt vad texten ursprungligen kan ha betytt, utan hur Jesu liv och budskap påverkar oss i dag, och de sorts liv vi väljer att leva.

---

Titel: Riket inom räckhåll: Jesus enligt Lukas.

Författare: Patrik Hagman.

Förlag: Spricka förlag (544 sidor).

Genre: Teologi, bibelvetenskap.

---


Fler artiklar för dig