Kultur

”Kvinnan med blödningar heter Anna och har prestationsångest”

Per-Johan Thörn Wistrand har läst “Parafras” av Rickard Sundström och Andreas Joakimson

Mitt första intryck är att den är väldigt snygg. Den stora boken, eller ska vi säga ”det tjocka magasinet”? För Parafras liknar mer det senare. Andreas Joakimsons tonsäkra bilder förgyller Rickard Sundströms texter som böljar över uppslagen.

De är som noveller. Tolv till antalet och utvalda från Parafraspodden, vilken mångsträngade kreatören Sundström driver sedan några år tillbaka. Digitalt och på papper får orden, som har sin utgångspunkt i Nya Testamentets fyra evangelier, breda ut sig. Förhoppningsvis kan de få förståelsen av de gamla budskapen att växa hos oss som lever i dag.

Rickard Sundström har skrivit gjort Parafrasmagasinet tillsammans med fotografen Andreas Joakimson.

Bibelparafrasen The Message av Eugene Peterson är vida omtalad vid det här laget. Där är språket moderniserat samtidigt som vers- och kapitelindelningarna är intakta. Men Sundströms/Joakimsons samarbete är något helt annat.

Dess språk har inte bara nyare klang utan berättelserna är längre, innehåller ett flertal olika perspektiv och subjekt och har rent konkret placerats i vår samtid. Jesus dyker upp på en fest bland kommunpolitiker och lokala företagare såväl som i livspussel och prylorienterad välfärd. Ofta beskriver texterna människor som på något sätt ”kommer hem” och närmar sig en tro på nytt.

Rickard Sundström har skrivit gjort Parafrasmagasinet tillsammans med fotografen Andreas Joakimson.

Jag gillar särskilt att Maria, som ska föda Jesus, här får ängelns omtumlande besked natten innan hon ska skriva nationellt prov i svenska. ”Inte en enda emoji i världen kunde matcha hennes emotionella karusell.”, lyder ett citat på en bild av en smartphone och målade naglar. Eller det intressanta metaperspektivet när ”kvinnan med blödningarna” i nutidskontexten heter Anna, har prestationsångest och går på ett tältmöte med en predikan över samma bibeltext.

Reflektionsfrågor samt länkar till Parafraspoddens innehåll fördjupar materialet. Jag tror absolut att det kan användas enskilt och i hemgrupper, men även i gudstjänster.

Titel: Parafras – bibelberättelser som berör.

Författare: Rickard Sundström, text och Andreas Joakimson, foto.

Förlag: Leoförlaget (186 sidor).

Genre: Teologi.

Fler artiklar för dig