Kultur

“Som läsare rörs man ibland till tårar”

Tore Samuelsson har läst “Guldtråden” av Anders-Petter Sjödin.

Titeln, och de många omdömena (13!) om Guldtråden som förlaget inkluderat på omslagssidorna, avslöjar mycket om författaren som äventyrare, missionär, inspiratör och karismatisk präst, lokalt och globalt. Och mycket riktigt, biografin är välmatad. Den bjuder verkligen på extra allt och är en läsupplevelse.

Sjödin har bara tagit ett par steg in i pensionärslivet men boken spänner över en lång och dramatisk tid från sent 50-tal till våra pågående krig i Ukraina och i Mellanöstern. En generös bildinlaga kompletterar texten fint.

Efter en trevande start, med beskedliga barndomsminnen i Ådalen, tar berättelsen fart. Det blir alltmer av Hundraåringen över biografin, med storslagna möten och äventyr världen över. Men trots de vitt skiftande stora sammanhangen – och mycket flitig name-dropping – är detta trots allt inte dikt utan verklighet. Och säkert inspiration för andliga sökare.

Sjödin berättar med humor, rappt, naket och detaljerat, om smått och stort. En del känns otippat, som brevväxling och möten med Vilhelm Moberg. Annat känns overkligt, som försöket att 17 år gammal bestiga Mount Everest.

Guldtråden – eller snarare Gud-trådarna – dyker upp och tvinnas stark. Händelser och upplevelser bearbetas och blir till färgstarka inslag i det tydliga mönster där Anders-Petter och hans fru Pamela ser Guds plan för sina liv. Det är mycket som rullar på och känns både glassigt och exotiskt; vem skulle inte vilja bo lyxigt (gratis) i Los Angeles eller leva livet i Tanzania. Men ett antal dramatiska upplevelser och kriser sätter kallelsen och visionen på prov. Som läsare rörs man ibland till tårar.

Titel: Guldtråden – En äventyrares väg till Gud.

Författare: Anders-Petter Sjödin.

Förlag: Libris (293 sidor).

Genre: Biografi.

Fler artiklar för dig