Kultur

Tyrberg vill att “måltiden ska vara vår guide in i mysteriet”

Tore Samuelsson har läst “Måltiden” av Johan Tyrberg.

Trots titeln bör inte Måltiden ligga bland kokböckerna. Författaren, lundabiskopen Johan Tyrberg, bjuder på en måltidsteologi med inspiration från tre bibliska måltider.

Upplägget är till synes enkelt och utgår från måltiden. Under respektive kapitelrubrik: Inbjudan, Var ska vi vara? Fram med saltet, Gå igenom receptsamlingen, Måltiden! tar författaren upp centrala begrepp som mission, församlingens centrala roll, behovet av strategi i ett sekulariserat och mångkulturellt samhälle, ordet och sakramenten, vikten av bön.

I sista kapitlet slår Tyrberg fast att Jesus Kristus är själva måltiden. Centrum i Jesu uppdrag är uppståndelsen. ”Vi lever mitt i måltiden och väntar fortfarande på desserten”, slår han fast och delar sin syn på Jesu återkomst.

Tanken med en förklarande liten bok – såväl i format som omfång – är god. Det har publicerats liknande böcker som Lilla boken om kristen tro (1992). Den gick till alla svenska hushåll för att upplysa om kristen tro. Tyrbergs bok är mer riktad inåt kyrkan och inkluderar både kritik och självkritik till exempel när det gäller överdrivet focus på medlemstapp, anställda vs ideella och prästers rädsla för att engagera sig i debattinlägg på ”bortaplan”.

Frågan är hur bra vinkeln, att låta ”måltiden vara vår guide in i mysteriet”, fungerar? Texten är rak och enkel, men referenserna blir ibland krångliga och långsökta, lite vid sidan om måltidsspåret. Hänger läsaren med i de teologiska resonemangen?

Med detta sagt, vill jag understryka att boken är ett ambitiöst försök att belysa grundbultar och funktioner i den kristna tron och kyrkan. Tyrberg, med 10 år på biskopsstolen, vågar definiera och utmana friskt. Boken borde fungera utmärkt som underlag för en bibelstudium- eller samtalsgrupp.

Titel: Måltiden – En lovsång till Skaparen.

Författare: Johan Tyrberg.

Förlag: Libris (112 sidor).

Genre: Teologi.

Fler artiklar för dig