Kultur

Dorothy Day förväntar sig mycket av sina medkristna, men ger också tröst

Evelina Lundkvist har läst “Vi sår kärlekens frön” av Dorothy Day, i översättning av Alva Dahl.

Vi sår kärlekens frön är en liten skrift i förlagets Silentiums serie för andlig vägledning. Josh Armfield och Alva Dahl har gjort ett urval av journalisten, aktivisten och den nästintill helgonförklarade Dorothy Days texter.

Vet du inte vem Dorothy Day är gör det ingenting, snart är du en invigd. Alva Dahls förord är trots sin korthet en rik introduktion till hennes liv och engagemang bland fattiga. Även Dahls översättning sjunger och gör Days levande bildspråk rättvisa.

Dorothy Day

Betraktelserna i Vi sår kärlekens frön är skrivna mellan 1935-1967 och berättar om sådant som är viktigt för Day och rörelsen (Catholic Workers) hon medgrundade: att se Kristus i medmänniskan oavsett status, att översätta kärleken i praktik, visa barmhärtighet, vägra vapen, sprida tro utan tvång och att på alla sätt “låta evangeliet prägla politik, ekonomi och mänskliga relationer”.

Det är lätt att läsa Day med viss skuldkänsla; hon förväntar sig mycket av sina medkristna och hennes texter bjuder på en del strävhet. Exempelvis kallar hon ungas jobb i klädkedjor eller inom finanssektorn för “att prostituera de talanger som de fått av Gud”.

kvinna

Samtidigt får vi läsa att hon brottas med sin egen otillräcklighet och uttrycker hur hon är helt beroende av att tillbringa timmar i bön och stillhet hos Gud varje dag för att kunna leva i kärleken till nästan.

Även om det är svårt att relatera Days liv bland fattiga i USA till välfärds-Sverige där staten gör många av de “kristna gärningarna” och kontaktytorna med nöden känns få, kan hennes texter ge tröst och utmaning: engagera dig för andra människors bästa. Och låt det kosta.

---

"Vi sår kärlekens frön" av Dorothy Day.

Titel: Vi sår kärlekens frön.

Författare: Dorothy Day, urval Josh Armfield och Alva Dahl. Översättning av Alva Dahl.

Förlag: Silentium (96 sidor).

Genre: Andlig vägledning.

---

Fler artiklar för dig