Kultur

En smart bok om judisk historia

Birger Thureson har läst “Folket som överlevde” av Eva Skog, Roar Sørensen och Simon Holst.

I “Folket som överlevde” blandas noveller med fakta för att teckna judarnas historia. Dagens recensent Birger Thureson läser en “rik och rent av vacker bok som ger en bakgrund till antisemitismens vägran att lägga sig ned och dö”.

Kan telefoner vara smarta, så kan väl också böcker vara det. Jag har just läst en sådan bok.

Folket som överlevde har flera funktioner. Den är en samling noveller, den är en faktasamling, den är analys av politiska skeenden, den är ett konstprojekt, och den inbjuder till en podd via QR-koder.

Men till skillnad från smarta telefoner slinker den inte lätt ner i fickan. Boken har 453 sidor och väger nästan 1,5 kilo. Den är alltså ingenting för hängmattan, och den funkar knappast som nattlektyr i sängen.

Däremot passar den utmärkt på studiebordet. Och det är nog där den hör hemma och kan göra nytta i en tid, då antisemitismen tar ny sats i spåren av det tragiska krig som inleddes med Hamas terrorattack mot Israel den 7 oktober 2023.

Bokens författare Eva Skog säger i en intervju i Dagen (2025-01-19): “Vi har valt att skriva utifrån det judiska folkets perspektiv och vill någon annan skriva utifrån det palestinska folkets perspektiv så är det välkommet”. En ärlig och korrekt deklaration, konstaterar jag under läsningen. Detta är judisk historia ur ett judiskt perspektiv.

Det behöver inte per automatik betyda en utslätad och kritiklös hållning till allt som sker under den blåvita fanan med davidsstjärnan. Med tanke på vad som händer i Gaza samtidigt som den här boken når läsarna behöver det understrykas. Allt som en israelisk regering företar sig kan inte försvaras, hur mycket man än älskar det judiska folket och erkänner det som Guds utvalda redskap.

“Den vibrerande israeliska demokratin kännetecknas av självkritiska röster från både höger och vänster”, heter det på sidan 490. “Israelerna är sina egna värsta kritiker.” Man kan alltså inte att avfärda all kritik mot israelisk maktutövning som antisemitism.

2025-01-16Stockholm

Eva Skog, redaktör på Dagen.

Upplägget av boken lockar till läsning. Många är inblandade i verket, men jag skulle vilja ge formgivaren Peder Sundström en extra eloge för den pedagogiska och eleganta behandlingen av ett omfattande material, där Sandra Holts konstnärliga illustrationer ger lyster och lyft åt sidorna.

Med årtal och personer som hållplatser går resan framåt, från år 70 och Jerusalems förstöring via förföljelsevågor och förintelseförsök till massakern den 7 oktober 2023. Alla 27 etapper börjar med en novell där människor och händelser gestaltas med stor inlevelse och god språkkänsla.

Varje fiktivt stycke följs av ett avsnitt med vinjetten “Fakta”, där Israelexperten Roar Sørensen beskriver den scen och det sammanhang där berättelsen utspelar sig. Möjligen skulle jag ha föredragit omvänd tågordning, så att den historiska kontexten föregått den litterära gestaltningen. Nu svävar novellerna lite i luften innan de landar i verkligheten.

Av Sørensens texter har jag lärt mig massor under läsningen – men jag tycker inte att vinjetten “Fakta” är helt rättvisande. Han serverar inte bara fakta utan också analyser och egna slutsater utifrån fakta, ungefär som en ledarskribent gör. Det kunde ha markerats i vinjetten, eftersom fakta och analys inte är samma sak.

Folket som överlevde

Jag uppskattar att Folket som överlevde inte bara beskriver det judiska folkets kamp för överlevnad utan också lyfter fram den judiska kulturens särart och avtryck i världshistorien. “Judarna blev kända som bokens folk inte bara för att de gav världen Bibeln, men också för att de skapade en kultur präglad av studier” heter det på sidan 99. Och där ligger nog en stor del av förklaringen till att 22 procent av alla som fått Nobelpriset sedan utdelningen började 1901 har sin bakgrund i ett folk, som utgör 0,2 procent av den här planetens invånare.

Sammanfattningsvis: Detta är en rik och rent av vacker bok som ger en bakgrund till antisemitismens vägran att lägga sig ned och dö, samtidigt som den belyser det judiska folkets unika roll i mänsklighetens historia. Att boken ärligt beskriver den kristna kyrkans bidrag till förföljelse av detta folk under vissa olyckliga perioder sätter jag också på pluskontot.

Titel: Folket som överlevde.

Författare: Eva Skog.

Huvudredaktör: Simon Holst.

Faktaredaktör: Roar Sørensen.

Illustratör: Sandra Holst.

Förlag: Libris (543 sidor).

Genre: Historia.


Fler artiklar för dig