Spel

Spelrecension: ”Ordgruvan” kräver stresstålighet, strategi och stort ordförråd

Dagen recenserar sällskapsspelet “Ordgruvan”

Omslag, sällskapsspelet Ordgruvan
  • Titel: Ordgruvan
  • Betyg: 4 av 5
  • Ålder: från 15 år
  • Antal spelare: 1–8 spelare
  • Speltid: 20 minuter
  • Förlag: ALF
  • Regelvideo på svenska

Ordgruvan är ett spel där du behöver ett stort ordförråd, stresstålighet och strategiskt tänkande för att ta hem segern. Spelet börjar med att spelarna gemensamt drar fyra brickor som alla består av tre bokstäver. I fyra olika utmaningar använder ni bokstäverna från dessa brickor för att skapa ord:

I första utmaningen väljer du en av brickorna och lägger till två valfria bokstäver för att skapa ord. I andra utmaningen ska du skapa ett ord per bricka, men nu ska orden vara olika långa, från fem till åtta bokstäver. I den tredje får du bara använda bokstäverna från brickorna, men du får arrangera om dem hur du vill och skriva ord av valfri längd. Och i den fjärde använder du också bara bokstäverna från brickorna, men nu ska du skriva ord som är exakt sex bokstäver långa.

Så fort du är klar med en utmaning kan du vända på timglaset, varefter övriga deltagare har 40 sekunder på sig att göra klart. Om du gör det får du bonuspoäng, men det är inte riskfritt – om något ord inte blir godkänt så stryks hela utmaningen för dig, vilket dels gör att du inte får några poäng alls den här omgången, dels att du får färre bokstäver till det femte och sista momentet.

I detta moment använder du nämligen första bokstaven i alla godkända ord du skapat hittills för att göra ett så långt ord som möjligt, och det finns väldigt mycket poäng att hämta för den som får till ett riktigt långt ord. Det är också detta som är den stora strategiska utmaningen i spelet, för har du inte planerat rätt kan du sitta med bara konsonanter i slutet och inte kunna få till något ord alls.

Ordgruvan känns nyskapande som ordspel betraktat, och även om ett stort ordförråd är en god hjälp gäller det också att tänka långsiktigt, vara noggrann så du inte vänder timglaset för snabbt och tappar poäng av ett slarvfel, och att inte bli för stressad av att tiden när som helst kan ta slut. Ett väldigt trevligt sällskapsspel på det hela taget.

Fler artiklar för dig