Spel

Spelrecension: Samarbeta för att rädda isbjörnsungar i ”Sliding Bears”

Dagen recenserar familjespelet “Sliding Bears”

  • Titel: Sliding Bears
  • Betyg: 3,5 av 5
  • Ålder: från 5 år
  • Antal spelare: 1–4 spelare
  • Speltid: 20 minuter
  • Förlag: Asmodee Nordics

I Sliding Bears ska en till fyra spelare samarbeta för att guida fyra isbjörnsungar över en frusen flod, innan isen hinner smälta. Floden består av ett rutnät på fem gånger fem rutor, där det på varje ruta till en början ligger ett isflak, ett isflak med en säl på eller en klippa.

När det är din tur slår du två tärningar, en som visar vilken björn som får flyttas och en som visar vad som händer med vädret. Björnungen vars färg du slagit får flytta ett steg till ett tomt isflak, om det finns något. Om vädertärningen visar “Vind” får du flytta ett isflak, med eller utan isbjörn eller säl, till en tom ruta i närheten. Tomma rutor uppstår ifall du i stället slår “isen spricker”, då du måste ta bort ett isflak.

Spelarna vinner tillsammans när alla björnungar har tagit sig över till sina platser på andra sidan floden, och om tärningen någon gång visar “isen spricker” och det inte finns några tomma isflak att ta bort har ni förlorat.

Tyvärr har Sliding Bears en otydlig regelbok, vilket troligtvis beror på översättningen till svenska från det franska originalet. Det värsta exemplet är att det inte står varken i reglerna eller på lådan att spelarna ska samarbeta – det får man lista ut själv när man kommer till stycket om hur spelet slutar. Har man spelat samarbetsspel förut är det inget stort problem, men om man inte gjort det är risken för förvirring stor. Men tar man sig förbi det onödiga hindret är Sliding Bears ett behagligt spel för hela familjen, med fina komponenter, en smart låda som använder omslaget som spelplan och lagom lång speltid och svårighetsnivå för att vara roligt för både barn och vuxna.

Fler artiklar för dig