Träna koncentration och uppmärksamhet med Pippi Långstrump
- Titel: Pippi Långstrump – Ingen ordning på allting
- Betyg: 4,5 av 5
- Ålder: från 5 år
- Antal spelare: 2–6 spelare
- Speltid: 25 minuter
- Förlag: Peliko
I Pippi Långstrump – Ingen ordning på allting, som snabbt blev en familjefavorit, tränas koncentration, snabbhet och uppmärksamhet hos både stora och små.
Tvåhundra brickor fulla med bilder på de älskade Pippi-karaktärerna sprids ut i en salig blandning. Varje spelare får sedan tre spelkort med bilder på. Nu gäller det att på en minut hitta brickorna som matchar bilderna på spelkorten. Spelkorten har olika svårighetsgrad och ger olika poäng. Matchar du alla bilderna på ett spelkort får du poäng som du sedan kan flytta din pjäs framåt med på spelplanen.
Det kluriga är att många av bilderna liknar varandra och det gäller att vara uppmärksam. Timglasets minut går fort.
Det fina med detta barnspel är att vuxna och barn kan spela på relativt jämn nivå: Barnen är minst lika bra på att leta bilder som de vuxna. För det allra minsta barnets skull tänjde vi på tidsregeln ibland så att alla fick två minuter att leta på, då det är så många bilder att hinna leta bland. Detta är ett spel som tål att spelas många gånger.
Felicia Ferreira
De charmiga mopsarna gör hela spelet i ”Mums mops”
- Titel: Mums mops
- Betyg: 4 av 5
- Ålder: från 3 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 15 minuter
- Förlag: Brädspel.se
Tolv små squishy hundvalpar med dolda godisfärgade tungor är den stora behållningen i detta spel för små barn. Trycker man försiktigt på hundvalparna så sticker de ut sin lilla tunga och avslöjar sin färg, ett moment som charmar vår fyraåring direkt. Konceptet är enkelt och gulligt: Vi spelare ska med hjälp av minnet och lite tur hitta hundar med tungor med rätt färg. Slå två tärningar som visar färger i stället för siffror, välj två valpar att trycka på, och behåll de valpar som visar matchande färg. Den som fyller sin hundgårdsbricka först vinner, och vill man göra spelet lite mer spännande på vägen dit kan man välja att trycka även på hundvalparna på motspelarnas brickor, och norpa dem från varandra.
Väldigt mysigt, snabbt och kul spel för barn mellan 3 och 6 år. De små charmiga mopsarna gör helt klart hela spelet.
Ellinore Wolf
[ Ingen höjdare att dyka ner i toaletten i ”Toilet Divers” ]
”Vända grodor” – ett färgglatt och engagerande familjespel
- Titel: Vända grodor
- Betyg: 4 av 5
- Ålder: från 5 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 20 minuter
- Förlag: Amo toys
Vända Grodor är ett härligt och utmanande spel där man försöker få så många som möjligt av de färgglada grodorna att synas på spelplanen vid spelets slut. Spelet är enkelt att lära sig men kräver ändå en del taktik, vilket gör det roligt för alla åldrar. Vi spelade med deltagare från femårsåldern upp till 50-årsåldern – och till vår förvåning var det faktiskt femåringen som vann! Detta visar verkligen att spelet är balanserat och passar hela familjen.
Spelet imponerade på oss med sin förmåga att engagera alla, oavsett ålder. Reglerna var lätta att förstå, vilket gjorde att vi snabbt kunde sätta i gång och ha roligt tillsammans. Spelet har en bra mix av tur och strategi, vilket skapar en spännande och dynamisk spelupplevelse.
Det enda negativa är att spellådan är betydligt större än vad som behövs för de få komponenterna, och att kvaliteten på komponenterna kunde ha varit lite bättre. Trots detta hade vi väldigt roligt och kan varmt rekommendera spelet.
Mike Forsman
Lektioner i lurighet och strategi i ”Skurkarnas Skurk”
- Titel: Skurkarnas Skurk
- Betyg: 3,5 av 5
- Ålder: från 8 år
- Antal spelare: 2–5 spelare
- Speltid: 30 minuter
- Förlag: Alga
I Skurkarnas Skurk tar ni er igenom fyra olika lektioner på Skurkskolan för att samla pengar. Vid dagens slut vinner den som har mest pengar – om inte någon annan har lyckats sno dem innan dess! Spelet börjar med att hitta den mest värdefulla saken, följt av en utmaning där ni ska ta er över en märklig hängbro. Därefter bygger ni en labyrint i katakomberna, och slutligen testas ert minne av den illavarslande Illvarsel. Under spelets gång kan spelare hamna på samma poäng, vilket leder till ett slagsmål där ni använder kort för att avgöra vinnaren.
Spelet är roligt och unikt, med flera olika moment som gör det varierat och engagerande. Två av lektionerna spelas dock en i taget, vilket kan göra att det blir lite långtråkigt att vänta på sin tur – om man inte utnyttjar tiden till att försöka sno pengar från de andra spelarna förstås! Spellådan byggs upp i två nivåer, vilket ger en häftig visuell effekt och gör spelet extra kul att spela.
Sammantaget är Skurkarnas Skurk ett bra spel med mycket variation, även om väntetiden mellan turerna kan göra det lite långsamt ibland.
Lina Eriksson
[ Bli hemlig agent och hitta ledtrådar i "Spy Guy" ]
Stjäl piratskatten utan att bli upptäckt i ”Gå på plankan”
- Titel: Gå på plankan
- Betyg: 3,5 av 5
- Ålder: från 5 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 15 minuter
- Förlag: Brädspel.se
- Regelvideo
I Gå på plankan ska du som piratelefant stjäla Kapten Giraffs skatt, men det gäller att inte bli upptäckt för då får du gå på plankan.
Genom att dra kort med olika symboler samlar du på dig träpuckar som du sedan kan lägga på andras plankor för att tynga ner dem. Men se upp, blir du girig och får två likadana symboler är det du själv som får gå ett steg fram på din planka, vilket rubbar balansen och för dig ett steg närmare förlust.
Användningen av spelkartongen är väldigt finurlig och spelplanen är inget vi tidigare har sett. Efter första testomgången spelade vi både en och två gånger till. Gamblingen i att få ner andras plankor samtidigt som man själv kan åka dit fungerade bra.
Gå på plankan är Årets barnspel 2024. Det kommer att tas fram fler gånger framför allt på grund av utseende och spelplan.
Joel Höglund
[ Spel för äldre barn och familjer ]
Samarbeta mot kapten Buster i Bamse-spel som inte håller hela vägen
- Titel: Bamse: Sjörövarspelet
- Betyg: 3 av 5
- Ålder: från 5 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 20 minuter
- Förlag: Kärnan
Bamse: Sjörövarspelet är ett färgglatt och välgjort spel som går ut på att Bamse och hans vänner ska hinna före kapten Buster och hans sjörövarskepp till skattkistan som finns på Vulkanön. Varje spelare är en karaktär i Bamse och har sin egen bana fram till ön. Med tärningens hjälp gäller det att skynda sig dit, hämta en guldring och sedan föra tillbaka den till skeppet Viktoria. När man gjort det, upprepas samma sak igen tills alla guldringar är slut. Men det kan hända att tärningen visar en dödskalle och då får sjörövarskeppet flytta fram ett steg.
Det här är alltså ett spel där spelarna samarbetar mot själva spelet. Men man kan också utse en vinnare; det är den som fått flest ringar. Barnen som spelade, fem och åtta år gamla, tyckte att spelet ”till en början var roligt, men eftersom man bara gick fram och tillbaka på en kort bana så det blir det tråkigt i längden, trots att det finns hinder på vägen.”
Miriam och Malina Abrahamsson
[ Samarbeta för att rädda isbjörnsungar i "Sliding bears" ]
Göm dig för vargen och vinn godis i ”Kurragömma”
- Titel: Kurragömma
- Betyg: 3 av 5
- Ålder: från 3 år
- Antal spelare: 2–6 spelare
- Speltid: 15 minuter
- Förlag: Brädspel.se
Om du lekt kurragömma kommer brädspelet med samma namn vara väldigt bekant. En spelare tar rollen som vargen, som ska leta rätt på de övriga spelarnas figurer på ett bräde byggt av lådan och dess lock. Vargen får bara leta genom att titta genom ögat på två stora varghuvuden som slumpvis sätts ut på kanten på lådorna. Medan den blundar och räknar får de andra spelarna gömma två figurer var bakom växtlighet och lekhus. För varje hittad figur får vargen en godis, för varje figur som inte hittas får spelaren som klarade sig en godis. Spela tills alla fått vara vargen en gång, den med mest godis vinner.
Kurragömma är ett mysigt spel med väldigt fina komponenter i trä och kraftig kartong, med vackra illustrationer som passar åldersgruppen väl – när man spelat klart går det utmärkt att leka med spelpjäserna en stund. Att det är väldigt enkelt passar väl för åldersgränsen på tre år, men det du förmodligen kommer att få öva mest på är att inte fuska: det är väldigt lätt att titta utanför vargögat och ”råka” se en motspelares pjäs.
Jakob Ihfongård
Bli showens stjärna i ”Cirkusdjuren”
- Titel: Cirkusdjuren
- Betyg: 2,5 av 5
- Ålder: från 4 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 20 minuter
- Förlag: Tactic
I Cirkusdjuren ska du samla brickor till ditt cirkustält. Den spelare som först fyller sitt tält vinner spelet och blir showens stjärna.
Det finns många olika sätt att samla på dig brickor. Hamnar du på en bricksymbol får du plocka en bricka, hamnar du på musen får du i stället slänga en. Ibland ska du ropa ”Hurra” snabbast och en annan gång ska du vara först med att peka på cirkussymboler på spelplanen. Du kan också förlora brickor under spelets gång. Hamnar du på sengångaren måste du exempelvis ge bort en bricka till spelaren som placerade ut den. De många olika momenten är bara ganska roliga och spelet upplevs ofta som lite rörigt. Som att man kastat in alla idéer man hade när man skapade spelet.
Att fylla på med brickor till sitt cirkustält är dock roligt och barnen får välja fritt vilken bricksymbol de vill ta. Spelets design med den runda färgglada spelplanen bidrar mycket till den lekfulla cirkuskänslan. Ett stort plus är att de andra spelarna ofta inkluderas i utmaningar trots att det inte är deras tur!
Natanael Gindemo
[ Tråkigt spel när Bamse ska lära ut bokstäver ]
Tärningen styr vem som vinner i ”Skojiga skogen”
- Titel: Skojiga skogen
- Betyg: 2,5 av 5
- Ålder: 4–7 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 15 minuter
- Förlag: Cayro/Amo Toys
Det är dags för vårfest i Skojiga skogen och alla djuren gör sitt yttersta för att samla mat. Upp till fyra barn styr var sitt djur längs stigen mot målet genom att slå med tärningen. Om de hamnar på en ruta med en bild tittar de i listan vilket uppdrag det motsvarar och försöker slutföra det – om de lyckas får de välja en matbricka. Några exempel på uppgifter är ”imitera en åsna”, ”rör vid tre blå objekt” eller ”säg fem maträtter”. Om man misslyckas kan man försöka igen nästa gång, eller gå vidare. När alla spelare nått målet slutar spelet och ni räknar alla matbrickor. Man kan antingen spela mot varandra, då vinner den med flest brickor, eller som lag, då det gäller att tillsammans nå upp till ett förutbestämt antal för att vinna.
Det grundläggande problemet med Skojiga skogen är att det i princip bara är tärningen som avgör om du vinner eller inte; om du inte hamnar på tillräckligt många uppdrag är det omöjligt att besegra dina motståndare, eller att tillsammans nå upp till det gemensamma målet om ni spelar som lag. Men det tar förmodligen ett tag innan ett barn upptäcker det, och uppgifterna som sådana är väl anpassade för 4–7-åringar, så de flesta barn i den åldern kommer ha roligt i alla fall första gången de spelar Skojiga skogen.
Vi har också några mindre klagomål på komponenterna: Pjäserna är lite för smala, vilket gör att de lätt ramlar, och i ett spel för barn i den här åldern är det bättre med prickar än siffror på tärningen. Däremot uppskattar jag att jag fick lära mig vad en diptyk är för något.
Jakob Ihfongård
”Smask!” – charmigt men tråkigt för föräldrarna
- Titel: Smask!
- Betyg: 2,5 av 5
- Ålder: från 5 år
- Antal spelare: 1–4 spelare
- Speltid: 15 minuter
- Förlag: Peliko
Smask! är ett sött och färgglatt spel där spelarna försöker matcha färger och mönster på tärningarna för att hitta rätt äppelbitar. Spelet har en pedagogisk sida genom att träna barns observationsförmåga och förmåga att känna igen mönster. Det är enkelt att förstå och går snabbt att komma i gång med.
Spelets största styrka är dess tillgänglighet för yngre spelare, men samtidigt är det också dess största svaghet. För vuxna saknas det utmaning och man har alltid ett övertag och måste anstränga sig för att låtsas att det är svårare än det är, och ibland låta barnen vinna för att behålla spelglädjen. Detta kan i längden bli monotont och eftersom spelet inte heller är särskilt omväxlande blir det snabbt långtråkigt för den vuxne.
Sammanfattningsvis är Smask! ett charmigt och lärorikt spel för barn, särskilt som en introduktion till färg- och mönstermatchning och för familjer med yngre barn kan det vara ett trevligt tillskott till spelhyllan. För äldre spelare blir det dock snabbt enformigt.
Mike Forsman
[ Dagens stora test av barnspel 2023 ]
”Sommarskuggan: Jakten på dräkten” passar varken små eller stora
- Titel: Sommarskuggan: Jakten på dräkten
- Betyg: 2 av 5
- Ålder: från 5 år
- Antal spelare: 2–5 spelare
- Speltid: 20 minuter
- Förlag: Tactic
- Regelvideo
För Bolibompa-tittare är storyn bekant: Sommarskuggans dräkt är inlåst på tv-chefens kontor, och det är din uppgift att bryta dig in och stjäla den. För att göra det måste du först hitta fyra skatter, vilket du gör genom att slå tärningar med olika symboler som du kombinerar för att gå till olika platser på spelbrädet. Har du tillräckligt med symboler får du gå flera steg. Plocka upp brickan från platsen där du stannar, har du tur är det en skatt eller en förflyttningssymbol som du inte har redan, har du otur blir du skuggslemmad. Det finns också skurkar du kan flytta omkring ifall du slår rätt symbol, som gör elaka saker mot dina motspelare ifall du lyckas fånga dem. Först in i chefens kontor vinner.
Sommarskuggan: Jakten på dräkten är det andra spelet om den populära tv-karaktären, med namn som ger stor risk för förvirring. Tyvärr lever inte Jakten på dräkten upp till sin föregångare – det här är rörigt och ogenomtänkt. Spelat efter reglerna går det inte ens att vinna, eftersom chefens kontor inte har några av tärningens symboler och därmed inte går att ta sig in i, även med alla skatter samlade. Det är dock en förhållandevis enkel sak att komma runt genom att säga att valfri symbol fungerar för att ta sig in. Betydligt värre är att själva spelet fram till dess är tråkigt för äldre barn och för komplicerat för yngre barn.
Jakob Ihfongård
[ Alla Dagens spelrecensioner ]
Trist och slumpartat att hjälpa Lille Skutt i ”Bamse: Kompis-spelet”
- Titel: Bamse: Kompis-spelet
- Betyg: 1,5 av 5
- Ålder: från 4 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 15 minuter
- Förlag: Kärnan
I Bamse: Kompis-spelet ska Nalle-Maja, Skalman, Vargen och Farmor hjälpa Lille Skutt att skörda alla hans morötter innan sjön fryser till is. Detta gör du genom att dra kort och försöka förändra dina medspelares Lille Skutt-ansikten från ledsna till glada. Spelet går i princip ut på att dra en bricka och hoppas på att det är en av medspelares bitar du fått, så att du kan ge bort den. Drar du din egen färg måste du lägga tillbaka brickan. Det finns också isbitar som skyndar på spelets slut om alla sex blir dragna. Men frukta inte – Bamse, som endast finns i spelet som en liten kartongfigur som står på bordet, kan blåsa tillbaka en isbit till högen med oanvända brickor när han får dunderhonung. Spelet slutar antingen när sjön är helt frusen eller när alla spelare har fyllt sina brickor med glada leenden.
Slumpen avgör om man först drar alla isbrickor eller ansiktsbrickor, vilket gör att spelets utgång är helt oförutsägbar. Barnen tyckte att spelet var tråkigt, och det saknar variation – varje spelomgång känns precis likadan som den förra. Vilka känslor, förutom tristess, spelet förmedlar är svårt att säga.
Henrik Erlandsson
Diffusa regler i välkända världar i ”Disney: Around the World”
- Titel: Disney: Around the world
- Betyg: 1 av 5
- Ålder: från 4 år
- Antal spelare: 2–4 spelare
- Speltid: 15 minuter
- Förlag: Ravensburger
Konceptet låter kul men är tyvärr något av en kraschlandning. Målet i Disney: Around the world är att flyga sin luftballong mellan olika kända Disneyvärldar och samla landmärken från varje värld. Så fort spelet är i gång känns reglerna emellertid ologiska, och grundidén diffus: Du behöver inte gå det antal steg som tärningen visar, den som vinner behöver inte fylla hela sin spelplan och när vinden vänder för att försvåra spelomgången får du i vilket fall ändå flyga i motvind, men inte landa i grannlandet. Frågetecknen blir helt enkelt lite för många, och konceptet blir för oklart.
Att barnen känner igen Disneyvärldarna på spelplanen är egentligen det enda som håller deras intresse vid liv för att avsluta den första, och tyvärr enda, spelomgången.
Ellinore Wolf