Vi är väldigt glada över att kunna presentera 2021 års gästkrönikörer på ledarsidan. Under året kommer Dagens läsare få ta del av initierade gästkrönikor från såväl välkända som nya skribenter. De behöver inte representera Dagens linje utan skribenterna är handplockade utifrån tanken att deras respektive bakgrund och expertis kommer att tillföra perspektiv och sätta ljuset på olika frågeställningar som är viktiga för kristenheten i stort. Gästkrönikörerna kommer såväl utmana som uppmuntra läsarna med med spännande texter i skärningspunkten mellan tro och samhälle. Under året kommer dessutom Alf Svensson och Christian Braw att fortsätta dyka upp i spalterna.
Mycket god läsning under 2021 önskar vi alla våra läsare!
Frida Park, opinionsredaktör Dagen
Nuri Kino
Nuri Kino är en mångfaldigt prisbelönt undersökande journalist. Hans organisation A Demand For Action (ADFA) är en huvudaktör för kristnas överlevnad i Mellanöstern. Senast i december skickade den vinterkläder till tiotusentals barn i bland annat Armenien. Nuri har vittnat inför FN, fått president Obama att skriva om sitt tal och bidragit till att Trump hjälpt kristna i Syrien och Irak. Hans arbete har bidragit till att resolutioner passerat i flera parlament. Han har skrivit åt amerikanska HuffPost i flera år. I mars startade han tellcorona.com för bidra till att stoppa smittspridningen av coronaviruset.
[ Nuri Kino: Vem bryr sig om is-offren när lamporna slocknat? ]
Niklas Piensoho
Niklas Piensoho är sedan 2006 föreståndare i pingströrelsens största församling, Filadelfiaförsamlingen i Stockholm. Niklas är också kaplan i Riksdagens kristna grupp. Han har skrivit flera böcker och medverkat i ett flertal antologier. Niklas har en del av sin bakgrund i dåvarande Svenska Missionsförbundet. Han läste teologi 1986-1990 vid Teologiska seminariet på Lidingö och därefter arbetade han som pastor i Immanuelskyrkan i Jönköping och i Fiskebäcks Missionskyrka. En grundläggande tanke i Niklas författarskap och förkunnelse är att evangeliet är riktat till alla människor oavsett förkunskap och bakgrund.
[ Niklas Piensoho: Argumenten om hederskultur i frikyrkan håller inte ]
Ruth Nordström
Ruth Nordström är ny som gästkrönikör på Dagens ledarsida. Ruth är människorättsjurist specialiserad på mänskliga rättigheter, medier och kommunikation, ledarskap och organisationsutveckling. Hon är chefsjurist för Skandinaviska Människorättsjuristerna som arbetar för att främja och försvara mänskliga rättigheter i Skandinavien och Europa. Ruth har varit juridiskt ombud i flera ärenden rörande mänskliga rättigheter i Sverige och vid internationella instanser som Europadomstolen och FN:s tortyrkommitté. Ruth föreläser om mänskliga rättigheter, ledarskap och kristen värdegrund. Hon är gift med Mattias som arbetar som präst i S:ta Clara kyrka, där SHRL har en juristjour för hemlösa och utsatta människor. De bor i Uppsala och har tre tonårsbarn.
[ Ruth Nordström: Ta strid för den kristna värdegrunden ]
Öyvind Tholvsen
Öyvind Tholvsen är pastor och föreståndare i Lugnetkyrkan i Falun. Han har skrivit gästkrönikor för Dagen sedan 2018. Öyvind har under många år arbetat med församlings- och pastors- och ledarfrågor i Evangeliska Frikyrkan. Han är ursprungligen från Norge, men flyttade till Stockholm för att studera teologi. Där mötte han sin fru Marit, som är från Dalarna och där bor familjen, som också består av tre tonårsbarn. Öyvind intresserar sig för att försöka förstå de stora förändringar som sker i samhället och hur församlingar kan navigera i dessa. Han är intresserad av teologi, men också av sport och kopplar gärna av med att göra något praktiskt med spikpistol, kakelskärare eller kap- och geringssåg.
[ Öyvind Tholvsen: I några ordvändningar kan hela evangeliet glida oss ur händerna ]
Emma Audas
Emma Audas är församlingspräst och studentkaplan för studerande till kyrkliga yrken i Åbo, Finland. Där bor hon tillsammans med sin man Patrik Hagman. Hon växte upp som prostens barnbarn i ett Österbotten präglat av inomkyrkliga väckelserörelser. Emma berättar att hon höll husandakter och predikade “innan hon förstått att flickor inte skulle göra det”. Förra året disputerade hon på avhandlingen “Det heliga äktenskapet”. Emma skriver regelbundet för det norska kristna kulturmagasinet STREK och har också skrivit uppskattade sommarkrönikor i Dagen och fortsätter nu som regelbunden gästkrönikör under 2021. Hon är särskilt intresserad av gudstjänstliv, andlig fördjupning och retreatverksamhet.
[ Emma Audas: Problemet är att ingen vågar lära vad vi inte lever ]
Thomas Idergard
Thomas Idergard är pingstvännen från Arvidsjaur som blev katolsk präst i Stockholm. Han har tidigare varit ungdomspolitiker för Moderaterna och pr-konsult. Han återfann sin kristna tro, blev katolik och gick med i Jesuitorden. Thomas beskriver det som att han seglade runt i 40 år innan han var redo att se vägen som hade väntat ett tag och han “blev mer sig själv av att lämna allt för Jesus”. Han har skrivit gästkrönikor i Dagen sedan 2019 och skriver gärna om hur tron och förnuftet måste samverka för vår förståelse. Bosatt i Stockholm.
[ Thomas Idergard: Att fira gudstjänst och att shoppa kan inte jämställas ]
Gustav Fridolin
Gustav Fridolin har skrivit gästkrönikor för Dagen sedan 2019. Han är folkhögskolelärare på Stadsmissionens folkhögskola, där han undervisar i historia, samhällskunskap och religion. I vår avslutar han ett utredaruppdrag om hur alla elever får bra skolbibliotek och läromedel. Han är ordförande för Stockholms expertråd för Agenda 2030. År 2018 utkom han med boken “Det är inte du – det är vi” om solidaritet. Gustav skriver ofta utifrån ett perspektiv om vad som saknas i den politiska debatten. Han var tidigare språkrör för Miljöpartiet och även utbildningsminister. Gustav bor i Rissne med två barn, hejar på AIK och är aktiv i Equmeniaförsamlingen Rissnekyrkan.
[ Gustav Fridolin: Mördarrobotar alltså, är det verkligen vad världen behöver? ]
Sofia Camnerin
Sofia Camnerin är pastor i Equmeniakyrkan, teologie doktor, författare och biträdande rektor på Enskilda Högskolan Stockholm. Redan som litet barn ville hon bli missionär. Hon blev pastor, inte så långt därifrån, eftersom hon ser alla församlingar som redskap för Guds mission. Sofia har nyligen avtackats efter flera år som biträdande samfundsledare. Hennes drivkraft är evangeliets förverkligande och uttolkning, i ord och handling. I sin forskning har hon fokuserat på försoning, fred, frälsning men även på funktionshinder, ledarskap, kyrkosyn och ekumenik. Hon skriver gärna om aktuella frågor i samtiden utifrån en teologisk tolkning – barns rättigheter, utbildning eller polarisering. Under året har hon gett ut boken “När larmet tystnar hörs tonen”. Sofia är gift och har tre barn och bor i Stockholm.
[ Sofia Camnerin: Jag blev mamman som bara grät ]
Markus Uvell
Markus Uvell är opinionsanalytiker men kallar sig även för lobbyist. Han har skrivit ett antal böcker om svenska folket och dess värderingar, bland annat “Bakslaget”. Markus fann sin kristna tro i vuxen ålder och är övertygad om att Sverige vore ett ännu bättre land om den ingenjörsmässiga sekularism som blivit så dominerande oftare kunde utmanas av högre värden. Han beskriver sig som lyckligt gift tvillingpappa och taxägare med passion för jakt och dödsmetall. Markus, hans fru Rebecka och deras två barn, är bosatta i Stockholm, men hans rötter finns i Västerbotten.
[ Markus Uvell: Så bekämpas populism bäst ]
Eleonore Gustafsson
Eleonore Gustafsson är pastor i Evangeliska Frikyrkan, just nu som vikarierande pastor i Citykyrkan i Linköping. Hon har även jobbat i Ryttargårdskyrkan samt i en församlingsplantering i samma stad. Eleonore är välkänd för Dagenläsarna då hon har skrivit uppskattade gästkrönikor för Dagen sedan 2016 och även medverkat i tidskriften Nod. Hon är redaktör för andaktsböckerna “Att vakna upp till liv” och “Stjärnklart” och har medverkat i flera antologier. Hon är uppvuxen på Donsö i Göteborgs södra skärgård och har bland annat sommarjobbat som jungman på ett tankfartyg, samt spenderat två år som husfolk på Nya slottet Bjärka-Säby och var då medlem i dess ekumeniska kommunitet.
[ Eleonore Gustafsson: Så vet man om det är Gud eller människor som talar ]
Stefan Swärd
Stefan Swärd har varit församlingsgrundande pastor i Stockholm sedan 1970-talet. Han har skrivit ett antal böcker, den senaste var “Jesus var också flykting”, tillsammans med Micael Grenholm. Stefan har haft många olika styrelseuppdrag i svensk kristenhet under många år, däribland ordförande för Svenska evangeliska alliansen. Stefan är dessutom fil.dr i statskunskap och har i många år drivit konsultbolag specialiserad på klimat- och energipolitik. Stefan är välkänd för många Dagenläsare efter att han i många år varit engagerad i kristen opinionsbildning och ett antal gånger medverkat i SVT, TV4, Sveriges Radio, DN, SVD, Expressen och Aftonbladet.
[ Stefan Swärd: Låt oss göra upp med trumpismen en gång för alla ]