Vladimir Putin, Rysslands president, drar sig varken för att gömma undan miljoner röster för att bli omvald eller för att fängsla eller mörda oppositionella. Såväl demokratin som enskilda människors liv väger lätt så länge det i Putins ögon gagnar moder Ryssland. Det gäller såväl i det vidriga anfallskriget i Ukraina som i tystandet av oppositionella på hemmaplan.
“Specialinsatserna” i Tjetjenien 1999, annekteringen av Krim 2014, eller kriget mot Ukraina i Luhansk och Donetsk som inleddes samma år, motiverades för den inhemska opinionen genom tal om provokationer och hotbild och med löftet om att Putin ska återställa ordningen.
Antingen är man ja-sägare - eller så tvingas man vara det.
— Frida Park
Även Putins dröm om att återupprätta Rysslands ära och position i världspolitiken och samtidigt trycka tillbaka Väst och Nato har, åtminstone till viss del, stöd. Putin använder sig av patriotiska tongångar, men också av protester mot Pride-festivaler och genom att stifta anti-hbtq-propaganda-lagar som stöttas av rysk-ortodoxa patriarken Kirill. “Ukraina ska räddas från omoralen”.
Det är dock viktigt för omvärlden att komma ihåg att antingen är man ja-sägare – eller så tvingas man vara det. Ordet “krig” får inte användas. Medier och journalister som inte ansluter sig till Kremls propaganda riskerar fängelse. Sociala medier stängs ned, regimkritiska aktörer tystas. Det enda som hörs och får höras är Putins lögner om att “stoppa nazister” och “demilitarisera Ukraina”.
[ Rysk-ortodox präst bötfälld för fredspredikan ]
De ryssar som på gator och torg ändå protesterar mot kriget i Ukraina, vanliga babusjkor och ungdomar, arbetare och intellektuella, riskerar att bli ännu en av de tusentals demonstranter som gripits. Och detta har Putin gjort fullständigt klart: Att vara oppositionell kan sluta med giftmord, som Aleksandr Litvinenko i London 2006 eller kulor i ryggen, som Boris Nemtsov i Moskva 2015.
Vi kan alltså inte skylla det ryska folket för dess härskares nidingsdåd. Även i Ryssland lider människor svårt på grund av Putins styre. Sällan har alltså behovet varit större för oss i omvärlden att stå upp för det fria ordet, den obundna journalistiken, demokrati utan maktkorruption och att avslöja propaganda.
[ Kristen ledare i Belarus: En del tror på ryska propagandan ]
Då går det inte att oreflekterat anamma Putins retorik som statsminister Magdalena Andersson (S) gjorde i förra veckan när hon på en presskonferens slog fast att ett svenskt Nato-medlemskap inte kunde bli aktuellt i nuläget eftersom det skulle bidra till att destabilisera vår region.
Ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap är en fråga där alla säkerhetspolitiska konsekvenser givetvis måste tas i beaktande, men det är uppseendeväckande att en svensk statsminister i det här läget väljer att motivera sitt ställningstagande i ordalag som tangerar Kremls propaganda.
[ Rysk-ortodoxa kyrkan måste avputiniseras ]
Det oroliga världsläget kommer att förbli en verklighet för en lång tid. Antingen förintar Putin slutligen den ukrainska demokrati – då förblir Ryssland totalt isolerat från resten av omvärlden. Eller så förlorar Putin med en instabil fas med potentiellt mycket svåra konsekvenser för det ryska folket till följd. Vladimir Putin ville återupprätta Storryssland med glansen från fornstora dar men lyckades enbart återuppföra järnridån, tragiskt nog till priset av åtskilliga människoliv.
[ Fredrik Wenell: Varför stoppar inte Gud Putins stridsvagnar? ]