Som så ofta är det en intressant uppställning fakta han bjuder på, Micael Dahlen, professor i ekonomi, i SvD (6/12). Den här gången handlar det bland annat om vikten av att skratta för att må bra. Kvinnor fnissar, män skrockar. Och den som skrattar i snitt 18 gånger per dag är ofta välmående.
Det är ju tur att det står “i snitt” eftersom det vissa dagar i elkrisens och lågkonjunkturens mörka Sverige kan vara nog så svårt att hitta saker att skratta åt. Dessutom är det inte lika lätt att sitta och fnissa eller skrocka när man är ensam, vilket så många är i Sverige. Det är väsentligen lättare att skratta i sällskap. Ännu en anledning till varför vi behöver varandra. För att kunna skratta tillsammans!
Det finns mängder av olika sorters skratt – som hånskratt, skratt i smyg, asflabb, leende i mjugg, skratt i samförstånd. Och så det där att kunna skratta åt sig själv i bland. Att inte ta sig själv på för stort allvar.
Dahlen går inte in närmare på varför skratten får oss att bli mer välmående – signaler till hjärnan, endorfiner och sådant där. Men nog är det så att både jag själv och andra blir gladare om jag kostar på att dra upp mungiporna. Ett leende kostar väldigt lite att bjuda på och kan innebära stor skillnad för någon annan.
Det här är ju inga nyheter direkt. Redan Bibeln konstaterade för bra länge sedan att glädje, även när livets omständigheter är svåra, gör oss starka och får oss att må bra.
[ John Sjögren skrev trilogi om glädje mitt i smärtan av barnlöshet ]