Hur var sommaren? Tja, det beror väl på. Kall och regnig kanske de flesta svarar. Utebliven värme. Uteblivet badväder. Med de senaste veckornas höstväder i ryggen känns klimatkrisen långt borta. Men sommaren var inte bara blåst och gråmulet. Runt omkring på jorden har extrema temperaturer uppmätts och de senaste sjuårsperioden är den högsta uppmätta, sett över hela jorden. Allt sedan den industriella revolutionen har vår iver att resa snabbt och producera stora volymer markant ökat utsläppen av växthusgaser.
Sakta men säkert fortsätter den globala temperaturen att öka och det står utom varje rimligt tvivel att det är den mänskliga faktorn som ligger bakom. Med konsekvenser att balansens i Guds skapelse rubbas, ekosystem hotas och människor dör. Med allt extremare väder krävs också fler människoliv, som i de värmevågor som 2018 drabbade Europa. Bara i Sverige beräknas 600 personer ha dött som konsekvens av den extrema värmen.
Samtidigt sitter dock moderata riksdagsledamöter på sociala medier och gör sig lustiga över att det är kallt några veckor i juli 2023 och att det skulle kunna tas som någon sanning för att det här med klimatförändringarna är överdrivet. Det är det inte. Alla gör gott i att påminna sig om att en kall sommar i sommarstugan inte gör att klimatförändringarna stannat av.