Ledare

Världen får inte överge Ukraina

Kommentar: Ännu en iskall krigsvinter väntar

Många är de svenskar som följer nyheterna om hur amerikanska centralbanken hanterar räntorna – för att om möjligt hitta lite ljus i det ekonomiska mörker som för många är en daglig verklighet. Det lackar emot jul, men oron för att slantarna ska räcka överskuggar pepparkaksbak och julstämning.

I vår egen oro är det inte svårt att förstå den rädsla invånarna i Odessa eller Kiev bär på, som under den senaste tiden bombarderats med raketer och missiler från ryskt håll. I snart två år, sedan Rysslands invasion av Ukraina, har vardagen präglats av krigets verklighet. De som kan, där internet fortfarande fungerar, följer också nyheter från USA – kommer Republikanerna sluta blockera fortsatt stöd till Ukraina? Men också nyheter från EU: kommer unionen kunna runda Ungerns försök att blockera stödpaketet? Här handlar julen än mindre om pepparkakor och paket och mer om att överleva ännu en iskall vinter då Ryssland riktar in sig på att förstöra energiförsörjningen.

I en tid där allt fler börjar tala om att vi måste vänja oss vid tanken att Putin kan vinna kriget mot Ukraina blir det allt viktigare med politiker som vill stå på rätt sida historien. Stödet får inte svikta nu. Enigheten att stå upp mot Rysslands president Vladimir Putin får inte krackelera. Världen får inte överge Ukraina.

Fler artiklar för dig