Ledare

Man skaffar inte barn – man får barn

LEDARPODDEN. Surrogatmödraskapsfrågan är komplex och väcker starka känslor

Frågan om surrogatmödraskap har efter SVT:s Dokument inifrån: Vi ska ha barn kommit att aktualiserats. I säsongens sista avsnitt av Ledarpodden möts ledarskribent Steven Crosson och kolumnist Elisabeth Sandlund för att diskutera hur det kommer sig att det nu höjs röster för att göra surrogatindustrin legal även i Sverige.

Synen på barnets bästa kontra den vuxnes egna rättigheter är något som gör att frågan blir problematisk och måste diskuteras. I flera fall har det förekommit att vuxna beställare av barn lämnat tillbaka barnen eller inte tagit emot dem. Vidare finns en syn på barn som något man ”skaffar” som är etiskt mycket svårt att argumentera för. Barn är inte primärt något man skaffar eller beställer utan något man får.

Det är lätt att förstå den djupa barnlängtan som många par kan känna. Dock gör inte det att frågan blir enklare eller oproblematisk. Tvärtom behöver resonemanget föras på ett såväl empatisk plan för barnen som ett principiellt plan för hur det kommer att påverka samhället om utvecklingen med surrogatfödslar skulle komma att öka.

I podden lyfts även hur utsatta kvinnor i fattiga länder redan i dag utnyttjas av företag inom surrogatindustrin och hur detta skulle riskera att bli en fråga även för Sverige om det – som det nu höjs röster för inom flera liberala partier – skulle legaliseras här.

Lyssna på hela podden:

Fler artiklar för dig