Ledare

Kan inte USA förmå bättre än Trump och Biden?

Kommentar: Amerikanska presidentvalet allt mer bisart

När president Joe Biden och den tidigare presidenten Donald Trump möttes för den amerikanska presidentvalsrörelsens första debatt stod mycket på spel. Speciellt för Biden. Joe Biden, 81, som den senaste tiden sett allt mer skör och gammal ut skulle bevisa att han fortfarande hade det. Gnistan. Energin. Han skulle motbevisa de tillfällen när han fångats på film då han snubblat, tappat tråden och vandrat iväg åt fel håll. Så blev det inte.

Debatten blev en smärtsam påminnelse om att åldern tar ut sin rätt – även för presidenter. Biden sluddrade på orden och tappade bort sig. I stället för att visa på förtroende och styrka var det snarare sympati och oro som framträdandet väckte hos tittarna.

Trots spekulationer om att den katastrofala debatten – något bättre ord finns inte – skulle leda till att Biden nu skulle träda tillbaka så gick flera tunga demokrater ut och gav sitt stöd, inklusive Barack Obama.

Trump, 77, leder i mätningarna. För många amerikaner blir valet svårt. Å ena sidan har man att välja på en dömd brottsling utan moralisk kompass. Å andra sidan en person som det spekuleras om han lider av minnesförlust och kognitiva utmaningar.

För personer utanför USA ter sig 2024 års presidentval bisarrt. Visst har de europeiska valsystemen sina nackdelar, men att världens största demokrati inte förmår att vaska fram två kandidater som ens klarar de mest grundläggande kraven är förvånansvärt.

Fler artiklar för dig