Ledare

Ehsaan Masihs dödsdom borde avskräcka dem som vill ha hädelselag

Kommentar: Kyrkor och kristnas hem brändes ner men våldsverkan går fria

I augusti 2023 utbröt kravaller i Jaranwala, Pakistan. En av de värsta fallen av våldsamheter mot kristna under senare år i landet.

Kyrkor brändes. Kristnas hem lokaliserades och förstördes. Anledningen till kravallerna var en påstådd händelse - men ej bekräftad - av två män som ska ha skändat Koranen.

Nu har dom fallit, som Dagen skriver om (11/7). Det är dock inte våldsverkarna som förstörde hem och kyrkor som har dömts. Inte heller de påstådda skändarna. Istället är det den 27-årige Ehsaan Masih - som delade händelsen på sociala medier - som dömts till döden för att ha skändat Muhamed, Koranen och islam.

Kristnas situation Pakistan och i flertalet andra länder är mycket ansträngd. Fundamentalistiska grupper använder sig ofta av våld för att komma åt de man anser vara otroende. Man använder sig även av juridiken och det som ofta är mycket starka hädelselagar för att trycka åt minoritetsgrupper.

Nu diskuteras hädelselagar även i Sverige. Regeringens utredare har, som ledarsidan nyligen kommenterat (10/7), föreslagit att polisen ska kunna neka demonstrationer i de fall heliga böcker - läs Koranen - bränns.

Men Ehsaan Masihs fall borde avskräcka. Införande av hädelselagar är ett sluttande plan som börjar i en ände men som riskerar att sluta i lagstiftning som används för att tysta religiösa, etniska och politiska minoriteter.

Fler artiklar för dig