Ledare

Visst måste även hedningarna få ha sina begravningsplatser

Kommentar: I ett fritt och tolerant samhälle har alla religioner möjlighet att begrava sina döda i enlighet med sina sedvänjor

Asatroende kommer, som Dagen skriver om, få en egen begravningsplats. Något som satt i gång en levande debatt. Inte minst på sociala medier. Om det går vägen, sett ur Nordiska Asa-samfundets perspektiv, lär det snart komma fler hedniska begravningsplatser.

Det har sedan åtminstone 1776 funnits begravningsplatser avsatta åt personer med judisk tro i Sverige. Under senare tid har det tillkommit även begravningsplatser avsatta för personer med muslimsk tro, hinduisk tro och buddistisk tro.

Sverige är i dag ett land med religiös frihet. Här kan man – till skillnad från flera andra länder – tycka, tro och leva i enlighet med det den egna religiösa övertygelsen. Tron är också en viktig del av livet för många; såväl för kristna som för personer av andra samfund.

Det är helt rimligt att det finns utrymme för människor att – oavsett livsåskådning – att få utöva sin tro och sina sedvänjor i frihet (givetvis inom rimlighetens gränser). Att det finns begravningsplatser avsatta för kristna, judiska eller även asatroende, är helt i sin ordning i ett fritt och demokratiskt samhälle som respekterar människors rätt att fritt tro.

Med det sagt kan man givetvis fundera på saker som placering. Är det i varje fall lämpligt med kristna kyrkogårdar som öppnar upp för andra religioner? Eller att det i vissa fall finns anledning att överväga egna begravningsplatser för andra religioner?

Fler artiklar för dig