Ledare

Goda skäl att vara tacksam att Trump inte mördades

Steven Crosson: Man behöver inte vara trumpist för att tycka att ett attentat på en presidentkandidat är något ohyggligt

Donald Trump vände lite på huvudet för att titta på en graf. Det räddade hans liv. Attentatsmannens kula, som var ämnad för den tidigare presidentens huvud, missade med minsta möjliga marginal. Det är inte svårt att förstå den lättnad och tacksamhet som Trump själv givit uttryck för och som nu delas av många amerikaner. Presidentkandidaten skrev senare på sociala medier att det var Gud och enbart Guds förtjänst att han överlevde.

USA är i dag ett i högsta grad polariserat land med grupper som står mycket långt ifrån varandra, något som den tidigare presidenten inte varit sen att utnyttja och förvärra. Trump själv vägrade erkänna sig besegrad i 2020 års helt korrekt utförda presidentval. När Kapitolium stormades av MAGA-supportrar den 6 januari 2021 förmådde inte den dåvarande presidenten att fördöma vandalernas handlingar. Men även från vänster har retoriken varit upptrissad och ibland även våldsam, vilket inte minst de pro-palestinska ockupationerna av de amerikanska universitetscampusen visat.

Att det nu inte blev värre än ett blodigt öra är verkligen en välsignelse.

—  Steven Crosson

Det går naturligtvis bra att inte dela Donald Trumps politiska åsikter. Man kan – på mycket goda grunder – ha seriösa tveksamheter huruvida hans moraliska karaktär är lämplig för att hålla det ämbete han en gång blivit bortröstad ifrån. Men våld och mord är inga metoder som hör hemma i ett civiliserat demokratiskt samhälle. I USA, liksom i Sverige, är de flesta konflikterna i det offentliga rummet i dag främst verbala snarare än fysiska. Dock visar attentatsmannens vilja att mörda presidenten att denna demokratiska ansats inte delas av alla.

I det upptrissade läge USA befinner sig ligger våld och upplopp ständigt nära. Så mycket som 54 procent av de som identifierar sig som starka republikaner bedömer det som troligt att USA inom det närmsta årtiondet kommer befinna sig i ett inbördeskrig, och får medhåll av 40 procent av de som identifierar sig som starka demokrater.

Historien visar att politiska mord – såsom mordet på ärkehertig Franz Ferdinand 1914 – kan få katastrofala återverkningar. Vad som hade hänt om presidentkandidaten verkligen hade blivit mördad går det bara att spekulera i – men mycket pekar på att läget hade kunnat bli mycket allvarligt. I en tid när inte bara USA utan hela världen behöver mer av förståelse och försoning hade ett mord på Trump mycket väl kunna bli den gnista som satt i gång en våldskedja av oöverskådliga proportioner.

Hur mordförsöket nu kommer att påverka valkampanjen och det än mer spända läget återstår att se men klart är att ett tungt ansvar ligger på hur huvudspelarna själva väljer att agera – såväl republikanernas presidentkandidat, hans allierade och tongivande politiker som aktivister på vänstersidan.

Att det nu inte blev värre än ett blodigt öra är verkligen en välsignelse. Det var inte bara den tidigare presidenten som duckade en kula utan hela USA och i förlängningen världen. Det finns goda skäl att stämma in i tacksägelsebönerna.

Fler artiklar för dig