Ledare

Efterlängtat avhopp av Biden

Kommentar: Kanske ökar möjligheterna för en ny demokratisk kandidat att besegra Trump i presidentvalet

Under söndagen kom beskedet som många väntat på: USA:s president Joe Biden kliver av valkampanjen, ja väntat på. Biden kom med beskedet genom ett inlägg på X/Twitter där han avslutade med att ge sitt stöd till vicepresident Kamala Harris.

Efter den, ur Demokraternas perspektiv, katastrofala första presidentvalsdebatten mellan Biden och Trump för knappt en månad sedan har kritiken tilltagit i styrka. Även många allierade initialt slöt upp var det också allt fler demokratiska toppolitiker som öppet krävde att Biden skulle kliva åt sidan. Få har under senaste tiden kunnat undgå att notera presidentens allt mer tydliga ålderstecken. Så även väljarna.

Joe Bidens presidentskap har på intet sätt varit någon enahanda framgångssaga för USA. Men oron inför vad en andra mandatperiod med republikanernas Donald Trump skulle kunna innebära – inte minst gällande negativ påverkan på demokratin – gör att många ser fram emot att en ny kandidat. Kanske någon som har större möjligheter att vinna över Trump.

I och med Bidens stöd tycks det sannolikt att Harris kommer bli demokraternas presidentkandidat. Mycket pekar mot att det Demokraterna kommer sluta upp bakom den nuvarande vicepresidenten och undvika någon uppslitande konflikt om nomineringen. Men mycket kan hända i det amerikanska presidentvalet. Det visar inte minst den senaste veckans händelser, som innefattat såväl mordförsök mot Trump som avgångsbesked från Biden.


Fler artiklar för dig