Vi hade i alla fall tur med vädret. Även om sommaren hittills inneburit en hel del regn har det också varit många fina, varma, soliga dagar. Till glädje för semesterfirare. Samtidigt är det många som sätter D-vitaminen i halsen och med rätta oroas över klimatet. Inte minst tack vare de rapporter som nu fortsätter att peka på att klimatkrisen eskalerar.
I södra Europa gassar en värmebölja med negativa konsekvenser för såväl människor som för miljö. I Aten stängs Akropolis ned på grund av den extrema hettan. Under juni 2024 låg den globala medeltemperaturen åter igen över 1,5 gradersmålet. Nya värmetoppar uppmättes även i världens hav. Totalt sett var juni den 13:e månaden i rad som det globala värmerekordet slogs. EU:s klimattjänst Copernicus noterar att månaden var den varmaste sedan mätningarna började.
Att jorden blir allt varmare är djupt bekymmersamt. För miljön. Och för oss människor som i högsta grad är beroende av en frisk och välmående planet. Inte nog att ekosystemen hotas; när det blir varmare riskerar fler, speciellt sårbara yngre, äldre och sjuka, att skadas av extrema temperaturer. Varje år beräknas 150 000 människor dö som en följd av extrem värme.
Att Sverige i det här läget ser ut att missa de europeiska klimatmålen, som SVT rapporterar om, är olyckligt. Sverige, EU och världen behöver göra mer för att förvalta skapelsen och förvalta klimatet. Inte mindre.
[ Steven Crosson: Klimatkrisen möts bäst av demokratier ]