Ledare

Erdogans krigshetsande ökar pressen på Nato

Kommentar: Upptrappningen i retoriken spär på oron för eskalerande konflikt

Tolv barn och ungdomar dog och 44 skadades i attacken mot Drusiska byn Majdal Shams på Golanhöjderna i Israel. Den fruktansvärda attacken skyller Israel på Hizbollah (och som den terrorstämplade organisationen förnekar). Raketbeskjutningar över gränsen mellan Libanon och norra Israel har skett så gott som dagligen, men attacken mot fotbollsplanen där barn och unga dödades har lett till en upptrappning i retoriken mellan länderna i regionen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan hotar nu med att invadera Israel precis som de tidigare invaderat Nagorno-Karabach, för att försvara Palestina. Erdogan har inte gjort någon hemlighet att han är starkt kritisk mot Israels krig mot Hamas i Gaza och turkiska utrikesministeriet drar sig inte för att upprepa gamla antisemitiska tankemodeller som att jämställa Nazityskland med Israel, som Dagen rapporterat om.

Om Erdogan var en huvudvärk för Nato tidigare lär han bli det än mer nu. Israel kräver att Nato utesluter Turkiet, något som ska förstås ur ljuset av att några av Israels viktigaste allierade är Natomedlemmar. Krigsretoriken är måhända inget nytt för Erdogan, inte heller att han vill hålla islamistiska grupperingar nöjda, men hoten om invasion är en tydlig eskalering som spär på spänningen i regionen. Och något sådant är raka motsatsen till vad som behövs just nu. Riskerna för att fler parter ska dras in i det pågående kriget har funnits där hela tiden, men Nato bör skyndsamt tala president Erdogan till rätta. Igen.

Fler artiklar för dig