Ledare

Håll gränsen mot Palestinaaktivisterna

Kommentar: Hot mot journalister får aldrig mötas med tystnad

Gång på gång kommer bevis på att aktivister som stöttar Palestinas sak inte förmår hålla gränsen emot antidemokratiska strömningar. Uppmaningar till våld. Antisemitiska slagord. Hyllande av terrorister. Och hot mot journalister. Det Sydsvenskans journalist blev utsatt för, med ett 50-tal Palestinaaktivister som begav sig till hennes hem och anklagade henne för att stötta folkmord, är bortom all anständighet. Det är diktaturfasoner att hota journalister som har som uppdrag att fritt och allsidigt delge allmänheten rapporter från verkligheten. Sydsvenskans ansvarige utgivare och chefredaktör, Jonas Kanje, gör rätt i att markera. Och fler borde följa i hans fotspår. Fler borde ta tydlig ställning emot aktivisternas demokratifientliga aktiviteter.

Det här är inte ett utfall av ungdomlig hetta i den entusiastiska kampen för en rättfärdig sak. Det pekar klart och tydligt på rörelsens oförmåga att stå upp för mänskliga fri- och rättigheter, och värna den fria journalistiken. Dessa farliga värderingar finns djupt rotade i delar av den rörelse som sprider sig globalt efter Hamas avskyvärda attacker mot Israel den 7 oktober.

Naturligtvis kan man protestera mot den demokratiska staten Israels ageranden. Naturligtvis ska rätt och rättfärdighet råda även i den konflikt som nu pågår. Men många och viktiga gränser har passerats när sakliga rapporter om uppmaningar till våld från Palestinaaktivister leder till hot mot enskilda journalisters hem. Gränser som måste hållas.

Fler artiklar för dig