Ledare

”Ett sätt för Israel att infria löften om hämnd”

Kommentar: Terrororganisationen utlovar vedergällning

Det var under installationsfirandet av Irans nye president som Ismail Haniyeh, högste ledare för Hamas sedan 2017, dödades, enligt terrororganisationen. Hamas skyller Israel för Haniyehs död, men i skrivande stund har Israel inte kommenterat händelsen. På kort tid har två högt uppsatta ledare som Israel beskyllt för den blodiga massakern den 7 oktober, då 1 200 personer dödades och 200 togs som gisslan, dödats. Utöver Haniyeh, som ledde Hamas från Qatar, har även en högt uppsatt ledare för Hizbollah dödats i Libanon, ett dåd Israel har tagit på sig.

I en ledare i Jerusalem Post framställs terroristledarnas död som ett ”allvarligt bakslag för Hamas och den iranskstödda terroraxeln”. Hamas säger att händelserna endast stärker alliansen mellan Iran och Palestina och att attacken är feg och inte kommer att förbli ostraffad.

Överstelöjtnant Anders Ekholm vid Sveriges Försvarshögskola, säger till TT att Hamasledarens död sannolikt är Israels sätt att infria löften om hämnd mot Hamas efter 7 oktober. Fortfarande, snart tio månader senare, hålls omkring 100 personer ännu gisslan av Hamas, men enligt Wall Street Journal befaras endast omkring 50 personer vara i livet.

Nu befarar många i omvärlden en upptrappning av konflikten, inte minst eftersom regimen i Iran inte vill tappa ansiktet inför sina allierade när man misslyckats skydda Haniyeh.

Fler artiklar för dig